Jakub Forgács Správy

V Banskobystrickom kraji vydali VÝSTRAHY 3. stupňa! Dajte si POZOR, čo všetko hrozí?

Meteorológovia varujú pred viacerými prírodnými javmi, ktoré môžu zasiahnuť okresy Banskobystrického kraja. Zvýšiť opatrnosť by ste mali nielen na horách.

Ilustračný obrázok k článku V Banskobystrickom kraji vydali VÝSTRAHY 3. stupňa! Dajte si POZOR, čo všetko hrozí?
Zdroj: Facebook.com/Hasičský a záchranný zbor

Očakávajte, že v najbližších hodinách poriadne zafúka. Vo všetkých okresoch Banskobystrického kraja sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h). Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na to upozornil na svojej webovej stránke.

Silný vietor

Výstraha 1. stupňa pred vetrom platí vo všetkých okresoch kraja v pondelok do 22.00 hod.

Ešte o stupeň vyššia výstraha je vydaná od 14.00 do polnoci v okrese Brezno, kde sa „ojedinele, najmä na hornom Horehroní, očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 23 – 29 m/s (85 – 105 km/h).“

Najvyššia výstraha

Na horách však má byť situácia úplne najhoršia. „V okresoch Banská Bystrica a Brezno sa na horách v polohách nad 1 800 m miestami očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 30 – 34 m/s (110 – 120 km/h) a/alebo krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 45 – 50 m/s (160 – 180 km/h),“ uvádza SHMÚ.

„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ upozorňujú meteorológovia.

Varovanie HZS

Na výstrahu 3. stupňa pred vetrom na horách, ktorá platí v pondelok od 10.00 do 20.00 hod. zareagovala aj Horská záchranná služba (HZS).

Tá počas pondelkového dňa neodporúča v súvislosti s mimoriadne silným vetrom pohyb v horách. „V takýchto podmienkach je to veľmi nebezpečné. Výrazne preto neodporúčame akékoľvek aktivity vo vysokohorskom teréne a ani v nižšie položených lokalitách,“ uvádza HZS na svojej stránke.

Výstraha 2. stupňa pred vetrom na horách platí v okresoch Banská Bystrica a Brezno až do utorka 18.00 hod. a výstraha 1. stupňa je počas celého pondelka vydaná aj pre okresy Detva, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Zvolen, Žarnovica a Žiar nad Hronom.

Viac o ďalších výstrahách v kraji sa dočítate na nasledujúcej strane.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM