Marek Šebeňa Rôzne

V BBSK sa najlepšie podniká vo Fiľakove, v Krupine a vo Zvolene

Fiľakovo, Krupina a Zvolen sú mestá v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK), kde sa najlepšie podniká.

K tomuto poradiu dospela porota prvého ročníka súťaže Mesto pre biznis, ktorú vyhlásila Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania (NARMSP) v spolupráci s vydavateľstvom Ecopress.
Fiľakovo zvíťazilo najmä zásluhou veľmi dobrého hodnotenia spolupráce podnikateľov s úradmi. Malé a stredné firmy oceňujú predovšetkým spoluprácu s úradom práce, ale aj s daňovým úradom. Práve názory podnikateľov, ktorých bolo v rámci projektu Mesto pre biznis oslovených na Slovensku takmer 3000, mali na konečný výsledok najväčší vplyv.
„Nechodím k podnikateľom žobrať peniaze pre mesto. Všetky aktivity hradíme z rozpočtu, vrátane kultúrnych a športových. Sme chudobné mesto, ale máme na všetko, čo treba,“ hovorí primátor Fiľakova Jozef Agócs.
Hoci mesto nemá priemyselný park, v súťaži bodovalo svojím podnikateľským inkubátorom. Firmy, ktoré v ňom pracujú, majú výrazne nižšie nájomné, ako je priemer v meste.
Slabinou Fiľakova je infraštruktúra a kvalita prostredia, kde stratilo najviac bodov a v prvej päťke miest kraja skončilo v tejto kategórii hodnotenia na poslednom mieste. V oblasti trhu práce sa tiež prejavujú problémy nedostatočne vyvinutej infraštruktúry a záujmu podnikateľov o tento región Slovenska. Mesto tu dosiahlo tretiu pozíciu.
Vo väčších mestách kraja spôsobuje horšie podmienky na podnikanie v porovnaní s Fiľakovom aj vyššia kriminalita. Problémom sú drahšie služby a vysoké dane a poplatky. V týchto kritériách nedokážu konkurovať malým mestám.
Do súťaže sú zaradené všetky obce v Slovenskej republike so štatútom mesta – hodnotených je teda 138 miest. Hlavné mesto Bratislava a mesto Košice sú v hodnotení rozdelené na jednotlivé okresy.
Celkové hodnotenie je založené na vyhodnotení viac než 70 ukazovateľov zoskupených v štyroch kategóriách: infraštruktúra a kvalita prostredia, podnikateľské prostredie, pracovný trh a kvalita samosprávy.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM