Nicole Regecová Rôzne

V dedinke pri Zvolene sa stretnú rodáci: Zažijú premiéru unikátneho filmu z roku 1946

V neďalekej Slatinke sa čoskoro uskutočni jubilejné stretnutie rodákov obce. Prinesie hneď niekoľko prekvapení. A nebude sa iba spomínať!

Ilustračný obrázok k článku V dedinke pri Zvolene sa stretnú rodáci: Zažijú premiéru unikátneho filmu z roku 1946
Zdroj: Facebook

V dedinke Slatinka pri Zvolene, ktorá mala ustúpiť plánom na výstavbu vodného diela s rovnomenným názvom, sa v sobotu 20. augusta uskutoční jubilejné desiate stretnutie rodákov, potomkov a priateľov dediny.

„Účastníci sa budú môcť stretnúť so svojimi priateľmi a rodinami, pozrieť si obnovenú knižnicu, zaspomínať na staré časy aj spoločne naplánovať najbližšie komunitné akcie a dobrovoľnícke brigády v Slatinke,“ uviedla organizátorka Martina Paulíková zo Združenia Slatinka.

Filmový záznam

Tradíciu stretávania sa rodákov a priateľov založili Maloslatinčania na jeseň v roku 2000 potom, ako vzniklo občianske združenie Spoločnosť priateľov Slatinky. Ďalšie stretnutie bolo síce až v roku 2008, ale odvtedy stretnutia pôvodných obyvateľov, potomkov aj s novousadlíkov bývajú každý rok. Zo začiatku hostila stretnutia bývalá škola, od roku 2012 sa účastníci stretávajú v obnovenej „zále“ za bývalým obchodom, ktorá má väčšiu kapacitu.

Jubilejné desiate stretnutie sa začne po skončení valného zhromaždenia Spoločnosti priateľov Slatinky o 14:00. Podľa Ľudovíta Buzalku zo Slatinky na tento rok pripravujú na stretnutie rodákov niekoľko prekvapení.

„Podarilo sa nám objaviť unikátny filmový záznam z roku 1946, ktorý sa pokúšame získať a premiérovo premietnuť práve na stretnutí rodákov. Pripravená je prezentácia fotografií z doterajších stretnutí rodákov, prezentácia výsledkov mapovania starých odrôd ovocných stromov, tiež výsledky prepočtov, ktoré dokazujú, že po zaplavení katastra Slatinky nepotrebnou priehradou by krajina dávala menšie zisky, ako je tomu dnes,“ dodal.

Plány Slatinčanov

Maloslatinčania nedávno ukončili obnovu knižnice, ktorá kedysi slúžila na vzdelávanie aj zábavu v bývalej škole. Ale po zrušení školy postupne zanikla. Knihy do nej teraz darovali miestni ľudia, ale aj mnohí podporovatelia zo Slovenska. V knižnici bude Združenie Slatinka od jesene organizovať čítania a diskusie s autormi a autorkami, premietania, výstavy aj akcie pre deti zo škôl.

Do konca roka by chceli bývalí a súčasní obyvatelia Slatinky stihnúť postarať sa o najcennejšie stromy jabloní a hrušiek v záhradách, dokončiť plot okolo cintorína a upraviť centrum obce.

Čítajte tiež:

Divadelné prázdniny sa pomaly končia: DJGT predstavilo septembrové lákadlá

FOTO: Vražda na objednávku vo Zvolene: Akčné policajné zábery zo zatýkania!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM