Jana Mlynarova Rôzne

V Detve nastúpia deti v novom roku do obnovenej školy

Obnovený objekt I. základnej školy (ZŠ) na Kukučínovej ulici v Detve slávnostne otvorili v týchto dňoch po niekoľkomesačnej rekonštrukcii.

Stalo sa tak práve v čase, keď si toto vzdelávacie zariadenie pripomenulo 60 rokov od svojho založenia.
Podľa primátora Detvy Jána Šufliarskeho celá rekonštrukcia stála takmer 893.000 eur (26,90 milióna Sk). Podpora z eurofondov, prostredníctvom Regionálneho operačného programu (ROP), činila viac ako 626.000 eur (18,86 milióna Sk). Takmer 193.000 eur (5,81 milióna Sk) zaplatilo mesto a 74.000 eur (2,23 milióna Sk) vykryli zo štátneho príspevku.
Na škole sa zateplili všetky budovy, vymenili sa okná a vonkajšie dvere, zrekonštruovala sa plynová kotolňa a vyreguloval sa vykurovací systém s cieľom dosiahnuť energetické úspory. Rekonštrukcia sa dotkla aj školskej kuchyne a jedálne, ktorá bola vďaka finančnej podpore vybavená novým zariadením spĺňajúcim normy EÚ.
Súčasťou projektu bola aj nová jazyková učebňa, zariadená modernou audiovizuálnou technikou a nastaviteľným nábytkom. Realizáciou projektu sa okrem zlepšenia podmienok na vzdelávanie znížia aj náklady na prevádzku a údržbu školy.
Školu prvý raz otvorili v decembri 1948 ako tzv. meštiansku školu. Navštevovali ju žiaci nielen z Detvy, ale aj z Kriváňa, Korytárok a niektorých ďalších okolitých obcí. Dnes do nej chodia deti zo starej Detvy a tiež najmenší žiaci z Dúbrav.

Zo štyroch základných škôl v Detve je táto najväčšia a navštevuje ju aj najväčší počet žiakov. Jej nevýhodou je pavilónový charakter budov, čo si vyžaduje vysoké náklady na prevádzku a údržbu. Podľa primátora škola je dnes zrekonštruovaná na asi 50 percent.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM