Stanislav Černák Správy

V Drienove nutne potrebujú rekonštrukciu vodovodu: Obec už tretíkrát po sebe s projektom neuspela

Obci Drienovo v okrese Krupina sa nedarí už tretí rok po sebe získať podporu pre svoj projekt na rekonštrukciu obecného vodovodu. Dedina však nutne potrebuje peniaze na jeho obnovu.

Ilustračný obrázok k článku V Drienove nutne potrebujú rekonštrukciu vodovodu: Obec už tretíkrát po sebe s projektom neuspela
Zdroj: TASR

Dedina s asi 110 stálymi obyvateľmi a 40-tisícovým rozpočtom tak pre značné výdavky na elektrinu, ktorá poháňa čerpadlo na ťahanie vody zo studne a tiež pre jej značné úniky na ceste k odberateľom, dopláca každoročne tisíce eur navyše.

„Projekt sme vlani na jeseň opäť prerobili a prispôsobili aktuálnej situácii, na stránke Envirofondu sme sa však tento rok dozvedeli, že sme opäť neuspeli,“ povedala starostka obce Ivana Drígeľová.

Projekt však nie je lacnou záležitosťou. Počíta s nákladmi vo výške asi 430 000 eur. Dedina ho však nutne potrebuje. „Len za elektrinu pre čerpadlo, ktoré vyháňa vodu zo studne do rozvodov, dávame mesačne 422 eur,“ približuje starostka. Za rok je to viac ako 5 000 eur, čo je osmina obecného rozpočtu.

Dedinský vodovod, ktorý postavili pred zhruba 50 rokmi, má navyše aj značné úniky vody. „Vidíme to na rozdieloch čerpanej vody zo studne a množstve vody, ktorú odoberú naši obyvatelia,“ pripomína starostka. Potrubie je pritom treba vymeniť v dĺžke 1,5 až dva kilometre.

Drieňovo je známe ako pôsobisko národného buditeľa Jána Rotaridesa. Pred rokom mu na miestnom cintoríne obnovili hrob a vydali o ňom aj knižku. Donedávna sa tu konalo napríklad aj umelecké, tzv. Lúčne sympózium.

Keďže je dedina s asi stovkou domou oázou oddychu a východiskovým bodom pre peších turistov, chcú ešte v dohľadnom čase zrekonštruovať obecnú ubytovňu s kapacitou asi 30 lôžok. Aj tu však musia čakať na vhodnú výzvu. Starostka je však rada, že sa im za uplynulý rok podarilo získať aspoň 1080 eur na výmenu starých lámp a žiaroviek na 19 stĺpoch verejného osvetlenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM