Stanislav Černák Správy Správy

V Hriňovej zaznamenali salmonelózu: Matka a syn jedli kuracinu so smotanou!

Osudnými sa im stali kuracie mäso, cestoviny a smotanová omáčka. Matku so synom z Hriňovej hospitalizovali s podozrením na rodinný výskyt salomelózy. Lekári preto obyvateľom odporúčajú očkovanie.

Ilustračný obrázok k článku V Hriňovej zaznamenali salmonelózu: Matka a syn jedli kuracinu so smotanou!
Zdroj: TASR

V súvislosti s vývojom chorobnosti odborníci upozorňujú, že je stále vhodný čas navštíviť svojho lekára prvého kontaktu a dať sa zaočkovať. Lekári odporúčajú očkovanie hlavne rizikovým skupinám obyvateľstva, medzi ktorých patria, pacienti so srdcovo-cievnymi ochoreniami, diabetici, onkologickí pacienti a ľudia s chronickými pľúcnymi chorobami, či tehotné ženy. Rodinný výskyt salmonelózy zaznamenali tento týždeň epidemiológovia v Hriňovej v okrese Detva. Ochorenia sa v rámci päťčlennej rodiny vyskytli u matky a syna, ktorých klinické príznaky boli zvracanie, hnačky a teploty takmer 40 stupňov Celzia.

Osudné kuracie mäso, cestoviny a smotana

Ako informovala Mária Tolnayová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, postihnutých hospitalizovali na infekčnom oddelení Rooseveltovej nemocnice. Laboratórne vyšetrenia u oboch hospitalizovaných dokázali prítomnosť Salmonelly enteritidis. Faktorom prenosu boli cestoviny s kuracím mäsom a smotanovou omáčkou.

Epidemiológovia RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje z celého Banskobystrického kraja, zaznamenali v porovnaní s uplynulým týždňom takmer štvorpercentný vzostup akútnych respiračných ochorení (ARO). Z týchto ochorení sa však do chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) v porovnaní s uplynulým týždňom vyvinulo o 18 percent menej prípadov. Údaje o chorobnosti banskobystrickému RÚVZ poskytlo 56 percent lekárov pre deti a dorast a 51 percent všeobecných lekárov pre dospelých v tomto regióne.

V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška má výskyt týchto ochorení však mierne klesajúci trend – výskyt ARO je nižší o 1,8 percent, chrípkových ochorení je menej o deväť percent. Lekári v tomto regióne neevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI).

4921 chorých na ARO

V 46. kalendárnom týždni evidoval banskobystrický RÚVZ v Banskobystrickom kraji v absolútnych číslach 4921 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 14 411 osôb na 100 000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 365 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 105 osôb na 100 000 obyvateľov.

Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Rimavská Sobota (867), Lučenec, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia 507 prípadov a v okrese Revúca so 501 prípadmi. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov v okrese Revúca, Poltár, Banská Štiavnica a Rimavská Sobota. Pre zvýšený výskyt ARO je prerušený vyučovací proces v materskej škole Prenčov v okrese Banská Štiavnica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM