Michal Majer Rôzne

V kraji potvrdili ďalšie dva prípady novej chrípky

Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) i chrípky (CHPO) je v Banskobystrickom samosprávnom kraji v týchto dňoch o niečo nižší ako v minulom týždni. Za týmto vývojom je hlavne skutočnosť, že v súčasnosti sú v regióne jarné prázdniny. V porovnaní

„Evidujeme aj päť prípadov SARI (závažná akútna respiračná infekcia). Všetci títo pacienti mali už v úvode ochorenia ťažké akútne respiračné zlyhávanie. Z tohto počtu sú dva laboratórne potvrdené prípady výskytu novej chrípky AH1N1, dva prípady ešte nie sú dovyšetrované a jeden prípad je laboratórne potvrdená sezónna chrípka. Jedná sa o pacientov, ktorí majú v anamnéze akútne chronické ochorenia, ako hypertenziu, či cukrovku a neboli očkovaní“, uviedla vedúca odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ MUDr. Mária Avdičová.

Tento úrad v rámci celého Banskobystrického kraja aktuálne v siedmom kalendárnom týždni eviduje v absolútnych číslach 8714 prípadov akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje chorobnosť 2384 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. V prípade chrípky je to 1513 chorých, čo predstavuje chorobnosť 414 prípadov na 100 tisíc obyvateľov tohto regiónu. Najvyšší počet chorých je v okrese Lučenec (1183), Banská Bystrica ( 1138), ale aj v okresoch Lučenec a Veľký Krtíš, kde sa ich počet pohybuje takmer na tisícke. Chrípka sa opätovne najviac vyskytuje v okrese Veľký Krtíš, ale porovnateľne aj v okresoch Žarnovica, Lučenec a Banská Bystrica. V porovnaní s uplynulým týždňom ostal na rovnakej úrovni aj počet komplikácií, ktoré predstavujú 3,9 percenta z uvedených ochorení. Najčastejšie sa zápalové ochorenia horných ciest dýchacích, ako aj chrípky skomplikovali zápalmi dutín (127 prípadov), v 86 prípadoch zápalmi stredného ucha a v 115 prípadoch zápalom pľúc.

V medzitýždňovom porovnaní sa čiastočne zmenila sa aj veková skupina, na ktorú vírusy v siedmom kalendárnom týždni zaútočili. Kým pred týždňom evidovali epidemiológovia najvyšší výskyt oboch typov ochorení u detí základných a stredných škôl, ale aj u ľudí v produktívnom veku od 19 do 59 rokov (v priemere vyše 7200 prípadov na 100 tisíc obyvateľov týchto vekových kategórií), tentoraz sú opäť najviac postihnuté deti predškolského veku od 0 do 5 rokov, kde sa vyskytlo vyše 6420 prípadov na 100 tisíc detí v tomto veku. Nasleduje skupina detí od 6 do 14 rokov, len o niečo nižšia je chorobosť adolescentov vo veku 15 až 19 rokov. Pomerne nízka a ustálená je chorobnosť v kategórii ľudí v produktívnom veku, ale aj seniorov.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM