Stanislav Černák Rôzne

V Krupine ocenili 5 žien: Medzi líderkami roka 2014 aktivistka, politička, farmárka, ale aj podnikateľka a remeselníčka

V Krupine sa pätica žien dočkala už po 13-krát v rámci svetového Dňa vidieckych žien zaujímavej pocty. Okrem ocenenia a vecných cien navštívia aj Brusel.

Ilustračný obrázok k článku V Krupine ocenili 5 žien: Medzi líderkami roka 2014 aktivistka, politička, farmárka, ale aj podnikateľka a remeselníčka
Zdroj: TASR

Aktivistka Daniela Kozáková z Mojmíroviec, politička Anna Badínová z obce Balá-Dulice, podnikateľka Ditta Baranyaiová z B. Štiavnice, remeselníčka Ľubica Rumplyová z Modrého Kameňa a farmárka Oľga Apoleníková z obce Visolaje v okrese P. Bystrica sa stali víťazkami súťaže Vidiecka žena roka – Líderka 2014. Výsledky vyhlásili v týchto dňoch na VIII. Fóre Vidieckeho parlamentu (VIPA), ktoré sa konalo v Krupine.

Už 13.ročník

„Už 13. ročník súťaže sa konal v rámci svetového Dňa vidieckych žien,“ uviedla predsedníčka VIPA Mária Behanovská. Podujatie sa uskutočnilo pod záštitou europoslankýň Jany Žitňanskej a Moniky Smolkovej a v spolupráci s partnermi súťaže.

Ocenené

Aktivistka Daniela Kozáková pracuje v redakčnej rade časopisu Mojmírovčan od roku 1995 ako jeho zakladajúca členka. Aktivity realizuje v spolupráci s ďalšími organizáciami v obci. Do väčšiny aktivít sú zapájaní občania ako dobrovoľníci. Pripravovala dramaturgie, scenáre, réžie a moderovala kultúrne podujatia. Pripravovala a realizovala menšie projekty na podporu detí a mládeže vrátene detí z marginalizovanej rómskej komunity. Zaviedla a organizovala denné detské tábory počas prázdnin, zorganizovala stretnutie rodákov z Mojmíroviec.

Politička Anna Badínová je už tretie funkčné obdobie starostkou obce Belá–Dulice. Spolupracuje s organizáciami v obci, od mladých rokov sa venuje ochotníckemu divadlu. Okrem starostlivosti o obec sa angažuje v rôznych kultúrnych podujatiach, aj jej pričinením miestny Zbor pre občianske záležitosti sa radí k veľmi úspešným v rámci Slovenska. Dlhodobo udržiava živú spoluprácu so zahraničnými Slovákmi a partnermi. Neustále hľadá riešenia pre skvalitňovanie života obyvateľov nielen vlastnej obce, ale celého regiónu.

Farmárka Oľga Apoleníková bola pôvodne zamestnaná v Považských strojárňach ako skladníčka a po ich zaniknutí začala podnikať v poľnohospodárstve a neskôr s chovom oviec. Založila a vybudovala si pomocou pôžičiek a európskych fondov veľkú farmu s počtom oviec cez 1200 ks. Vyrába celoročne výrobky z ovčieho mlieka, ktoré si získali uznanie a obdiv na celom Slovensku. Pritom organizuje vidiecke akcie, ako napríklad Na salaši pri guláši, Salaš v meste, Ovenálie a podobne. Za svoje výrobky získala na Slovensku i v zahraničí celý rad ocenení.

Remeselníčka Ľubica Rumplyová je pernikárka. Svojmu remeslu sa venuje celým srdcom. Môžeme ju stretnúť na rôznych podujatiach, jarmokoch a prezentáciách ľudového remesla.

Podnikateľka Editta Baranyaiova je majiteľkou Penziónu Starý hostinec v obci Svätý Anton. Penzión v réžii Ditty poskytuje širokú škálu zaujímavostí a akcií. Ubytovanie je v štýloch – izba Detva, Myjava, Liptov, Spiš, Hont, Prenčov, Hrušov, Krnišov. Všetok svoj čas trávi pre penzión a propagáciu zariadenia.

Víťazky súťaže Vidiecka žena roka – Líderka 2014 boli odmenené vecnými cenami a poslankyňa Jana Žitňanská ich pozvala do Bruselu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM