Jakub Forgács Kultúra

V Očovej si pripomenú 73 rokov od oslobodenia. Ochotníci predstavia najnovšiu premiéru

Súbor Pilindoš odpremiéruje v 20. sezóne Jožka Púčika. Hru Ivana Stodolu predstavia v obnovenom kultúrnom dome.

Ilustračný obrázok k článku V Očovej si pripomenú 73 rokov od oslobodenia. Ochotníci predstavia najnovšiu premiéru
Zdroj: TASR

Na piatok 2. marca, teda na deň, keď si v Očovej pri Zvolene pripomenú 73 rokov od oslobodenia obce, naplánovali miestni ochotníci z divadelného súboru Pilindoš svoju najnovšiu premiéru. Hru Ivana Stodolu Jožko Púčik a jeho kariéra predstavia večer v obnovenom kultúrnom dome.

„Náš súbor bol založený presne pred 20 rokmi a odvtedy priniesol na scénu vyše 20 divadelných premiér,“ povedala režisérka, dramaturgička a vedúca súboru Jarmila Bridišová.

Súbor podľa nej tvorí od počiatku niekoľko stálych členov, ku ktorým pridáva režisérka podľa potreby ďalších nadšencov ochotníčenia z dediny. „Väčšinou si vyberáme komédie či tragikomédie, ktoré obyvateľov pobavia a majú úspech aj na postupových prehliadkach,“ hovorí ďalej. Pilindoš sa po víťazstvách v regionálnom kole takmer vždy zúčastňuje aj krajskej postupovej prehliadky v Revúcej. „Tak tomu bolo aj vlani, keď sme hrali Americkú Buffoniadu, alebo smutno-smiešne obrázky z väzenia,“ podotkla šéfka súboru.

Ľudí pri počutí mena súboru ale skoro vždy napadne, odkiaľ sa tento originálny názov vzal. Bridišová vraví, že vznikol z historky, ktorá sa nesie dedinou oddávna. „V Očovej sa vraj pri sadení fazule pridávajú do jamky aj piliny, aby spolu s fazuľou vyrástla aj palica, ktorá ju na ceste do dospelosti podrží,“ hovorí s úsmevom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM