Katarína Oravská Rôzne

V piatok spoznáme Naj horára: Súťažiť budú aj lesníci z Krupiny

Už 9. ročník celoslovenskej súťaže o najšikovnejšieho lesníka – Naj horár s podtitulom Memoriál Jozefa Dekreta Matejovie klope na dvere. Podujatie organizuje podnik Lesy Slovenskej republiky, Odštepný závod Slovenská Ľupča.

Ilustračný obrázok k článku V piatok spoznáme Naj horára: Súťažiť budú aj lesníci z Krupiny
Zdroj: TASR

Meranie dreva, poľovanie aj hod sekerou

Horári si svoje zručnosti a vedomosti preveria v piatich súťažných disciplínach: meranie a odhad objemu dreva, ochrana lesa (montáž feromónového lapača), pestovanie lesa, poľovníctvo, bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci plus hod obojstrannou sekerou. „Svoje schopnosti si v piatich súťažných disciplínach okrem zamestnancov podniku Lesy SR porovnajú aj lesníci z Mestských lesov Brezno, Krupina, Banská Bystrica, Štátnych lesov Tanapu a pravdepodobne aj z Vojenských lesov,“ povedal Vlastimil Rezek, hovorca podniku Lesy SR, Banská Bystrica. Do boja nezasiahnu len muži. „Po vlaňajšej úspešnej premiére sa súťaže opäť zúčastní minimálne jedno družstvo žien – lesníčok z odštepného závodu Levice,“ uviedol Rezek.

Bude sa piť pivo na čas a príde aj prezident

Začiatok podujatia je naplánovaný o 9:00 v areáli Chaty Lesy Donovaly. „Pre verejnosť budú pripravené mimosúťažné disciplíny napríklad obľúbené pitie piva na čas, rozborka a zloženie motorovej píly, streľba zo vzduchovky, hod obojstrannou sekerou či sekanie na presnosť. Pre strojníkov hydraulických nakladačov je pripravená súťaž prenášania bremien na rýchlosť a presnosť,“ doplnil hovorca podniku. Účasť na podujatí potvrdil minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek aj prezident Ivan Gašparovič.

Foto: ilustračné (z vlaňajška)

V piatok spoznáme Naj horára: Súťažiť budú aj lesníci z Krupiny
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM