Stanislav Černák Správy

V regióne Hontu sa mešká so žatvou, ktorú ovplyvňuje počasie: Úroda však bude dobrá

Na Honte sa včera objavil na pracovnom výjazde minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Žatvu ovplyvňuje extrémne počasie, no podľa ministra bude v Honte úroda obilia dobrá.

Ilustračný obrázok k článku V regióne Hontu sa mešká so žatvou, ktorú ovplyvňuje počasie: Úroda však bude dobrá
Zdroj: TASR

Aj keď sa žatva na poľných lánoch v okolí Dudiniec začala ešte 20. júna, dodnes majú zobratých len asi 10 % úrody. „Na vine je hlavne počasie, ktoré je v tejto časti Slovenska až extrémne,“ povedal počas pracovného výjazdu v regióne minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Počasie znemožňuje žatvu

Keď tam totiž začne pršať, tak prší dlho a intenzívne. Ak je zase slnečno, tak teploty stúpajú k slovenským rekordom. „Toto všetko znemožňuje hladký priebeh žatvy,“ pripomenul šéf agrorezortu. Uvedené problémy miestnych poľnohospodárov zároveň označil oproti ostatným obilninárskym regiónom Slovenska za veľmi špecifické.

Tieto faktory sa už v Honte prejavujú aj na kvalite obilia. „Napríklad obsah lepku nebude taký vysoký, aby bolo väčšie množstvo pšenice vhodné na potravinárske účely,“ poznamenal Jahnátek a pokračoval, „To všetko ovplyvní aj ceny, ktoré pôjdu dole, čo pre pestovateľov nie je dobrá správa."

Súčasťou pracovného výjazdu ministra v okrese Krupina bola aj diskusia o aktuálnych otázkach s predsedami najväčších tamojších družstiev. Farmárov podľa Jahnátka v tejto chvíli najviac trápia otázky budúcnosti platieb pre poľnohospodárov vzhľadom na to, že ide nové plánovacie obdobie Európskej únie na roky 2014 až 2020. „Keďže sa pravidlá Bruselu stále ešte menia, nevieme dať zatiaľ ľudom nejaké záruky,“ konštatoval.

Úroda by mala byť dobrá

Jahnátek predpokladá, že tohtoročná úroda obilnín bude na Slovensku dobrá. „Odhady hovoria, že by sme sa mali dostať na päťročné maximum,“ podotkol. Výnosy pšenice by mali byť niekde medzi piatimi a siedmimi tonami na hektár, jačmeň by mal byť na úrovni 5,5 tony z hektára. Pozitívne odhady sa však už odrazili na cenách, keď sa tie napríklad pri pšenici oproti roku 2012, keď bola úroda nízka, znížili niekde aj o polovicu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM