Stanislav Černák Správy

V Slatinke bolo opäť rušno: Posudzovali sa domy na odpis

Nájomníci domov v Slatinke zo zamýšľanej oblasti pre rezervoár pitnej vody, by mali dostať možnosť domy opraviť, dovtedy by ich však nemali užívať, aj keď vypratať ich už nemusia. Včera prebehla obhliadka týchto domov a horlivo sa diskutovalo.

Ilustračný obrázok k článku V Slatinke bolo opäť rušno: Posudzovali sa domy na odpis
Zdroj: TASR

Pracovníci štátneho podniku Vodohospodárska výstavba dnes prišli do Slatinky pri Zvolene s odborníkmi na statiku opäť posúdiť stav rodinných domov, ktoré mali ich nájomníci podľa výzvy vodohospodárov vypratať pre nevyhovujúci až život ohrozujúci stav. S nájomníkmi hovorili o možných opatreniach na opravu domov tak, aby ich mohli naďalej využívať.

Nové obhliadky domov sú výsledkom dohody z minulotýždňového rokovania vedenia Vodohospodárskej výstavby ako vlastníka domov, s aktivistami Združenia Slatinka, ktoré si tam prenajíma bývalú základnú školu a zároveň dlhodobo bojuje proti plánovanej výstavbe vodného diela Slatinka, ktoré má bývalú samostatnú obec Slatinka zaplaviť.

Tento týždeň sa tiež bude odborne posudzovať aj stav elektroinštalácie v domoch. „Sme veľmi radi, že Vodohospodárska výstavba pristúpila k rokovaniam, dúfame, že užívatelia dostanú šancu urobiť opatrenia, aby domy ďalej mohli slúžiť a nájom v nich mohol byť príjmom štátu,“ povedala Martina Paulíková zo Združenia Slatinka. Pripomenula, že viacerí nájomníci majú záujem investovať do opravy domov vlastné financie nad rámec nájomného.

Nájomníci majú domy opustiť

Domy v Slatinke vykúpil štát koncom 80. rokov minulého storočia. Z takmer 70 domov štát, respektíve Vodohospodárska výstavba vlastní okolo 60 a takmer všetky z nich prenajíma. Zhruba pred dvoma týždňami dostali viacerí nájomníci odstúpenia od nájomných zmlúv s výzvami na vypratanie prenajatých nehnuteľností do 14 dní, odôvodnené havarijným stavom domov.

Ako vtedy uviedla hovorkyňa Vodohospodárskej výstavby Diana Migaľová Baschierová, pre nevyhovujúci stav budov, ktorý preukázala odborná kontrola, odstúpil tento štátny podnik od 12 nájomných zmlúv.

„Výpovede z nájmu a výzvy na vypratanie nehnuteľností sa týkali tých domov, ktoré sú v život ohrozujúcom stave. Vodohospodárska výstavba ako vlastník chce predísť akýmkoľvek tragédiám spôsobeným poruchami nehnuteľností. Musíme zo zákona konať, pretože inak preberáme zodpovednosť za prípadné nešťastia na seba,“ prezradila Migaľová Baschierová.

Ako povedala Migaľová Baschierová, jedným z výsledkov minulotýždňového rokovania je, že nájomníci tieto domy nemusia vypratať, ale nemali by sa v nich zdržiavať. O povolenie na zbúranie žiadneho z domov zatiaľ vodohospodári nežiadali.

„V tých domoch, kde bude možné všetky nedostatky odstrániť v súčinnosti so statikom a revíznym technikom pre elektrické rozvody a nájomníci budú mať v záujme si domy naďalej prenajímať, budú uzavreté dodatky k nájomným zmluvám. Počas odstraňovaní nedostatkov si nájomníci na vlastnú zodpovednosť môžu v domoch ponechať svoje veci,“ povedala Migaľová Baschierová.

Ľudia sú v neistote

Vodohospodárska výstavba podľa nej chápe nervozitu občanov, prameniacu z neistoty, ktorú výstavba vodného diela Slatinka vyvoláva. „Snahou nového vedenia podniku je preto najneskôr do roka získať rozhodujúce stanovisko k výstavbe vodného diela, ktoré raz a navždy odpovie na dohady o tom, či sa Vodné dielo Slatinka postaví alebo nie,“ dodala hovorkyňa.

Odstúpenia od zmlúv, ktoré Vodohospodárska výstavba poslala spolu s výzvami na vypratanie, nájomcovia neakceptujú, čo uviedli aj v odpovediach, ktoré poslali vodohospodárom. „Odstúpiť od nájomnej zmluvy možno len za podmienok dohodnutých v zmluve alebo za podmienok, ktoré sú určené v zákone. My tvrdíme, že v tomto prípade nenastali podmienky na odstúpenie od zmluvy z dôvodov havarijného stavu prenajatých nehnuteľností. Zmluvy naďalej platia,“ ozrejmila právna zástupkyňa nájomníkov Eva Kováčechová.

Na záver dodala, že od včerajšieho posudzovania očakáva, že ľudia sa dozvedia, do akej miery sú prenajaté domy poškodené a za akých okolností ich možno opraviť a či pôvodné závery o havarijnom stave neboli unáhlené.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM