Stanislav Černák Kultúra

V Starej radnici môžete zažiť ovocný barter aj ochutnávať koláče s nátierkami!

V Starej radnici vo Zvolene prebieha zaujímavá výstava, na ktorej si prídu na svoje najmä labužníci. Ochutnať môžete asi 60 odrôd hrušiek a jabĺk a nielen to...

Ilustračný obrázok k článku V Starej radnici môžete zažiť ovocný barter aj ochutnávať koláče s nátierkami!
Zdroj: TASR

Asi 60 odrôd hrušiek a jabĺk prináša výstava a podujatie Plodobranie, ktorú v Starej radnici vo Zvolene zorganizovali študenti Fakulty ekológie a enviromentalistiky Technickej univerzity vo Zvolene. Plodobranie nadväzuje na výstavu starých odrôd, ktorú organizovala rok predtým na samotnej fakulte študentka Zuzana Ištvánová.

„Naša fakulta uchopila túto tému z hľadiska rozmanitosti týchto druhov. Jedná sa o veľmi cennú biodiverzitu, ktorú treba zachovať,“ povedal študent fakulty Ján Supuka a pokračoval, „Chceme, aby ľudia vedeli, že existuje omnoho viac odrôd jabĺk a hrušiek, ako vidia v supermarketoch. Našim zámerom je tiež to, aby ľudia pestovali aj tieto pôvodné odrody, ktoré sú oveľa odolnejšie.“

Program pre starších aj mladších

Študenti pripravili dopoludnia hravý program s tematikou plodov pre deti materských škôl. Pre starších sa program začal na poludnie, kedy si návštevníci vypočuli prednášky študentov, ktorí pracujú na záverečných prácach najmä z oblasti špecifických krajových odrôd ovocia. Popoludňajšia časť programu je určená najmä pre záhradkárov a pestovateľov zo Zvolena a širokého okolia.

Podľa Supuku návštevníci podujatia si môžu medzi sebou prinesené plody aj vymieňať. „Ak má niekto doma veľa orechov ale žiadne jablká a nevie čo s hruškami, no rád by s upiekol gaštany, problém mu vyrieši barter alebo nepeňažná výmena plodov,“ prezradil. Navyše, v priestoroch radnice sa tiež lisuje mušt. Počas celej akcie sú k dispozícii ochutnávky koláčov, ovocných či tekvicových nátierok.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM