Zuzana Vajayová Rôzne

V strede Babinej osadili slnečné hodiny, sú jediné v regióne

Slnečné hodiny, jediné svojho druhu v regióne, má obec Babiná v okrese Zvolen. Neveľké dielo „vyrástlo“ v centrálnom obecnom parku, na rekonštrukciu ktorého získala samospráva peniaze z eurofondov.

Hodiny vyrobil remeselník Milan Baran zo Sliača. Sú vytesané do mramoru a vložené do kamennej platne. V strede je nápis Babiná.

Podľa starostky Jany Gregušovej slnečné hodiny vybrali ako najvhodnejší variant skrášlenia parku. Projektanti totiž navrhli viesť stredom dediny potôčik, alebo vybudovať v strede obce malú fontánu. Návrh postaviť slnečné hodiny, ktorý padol na obecnom zastupiteľstve, sa im ale zdal najprijateľnejší.

Hodiny teraz tvoria stred obecného parku. Premenou však prešiel aj samotný park. Výstavbe ustúpili staré a suché tuje a k veľkým a zdravým stromom pribudla kríková a kvetinová výsadba. Na mieste osadili nové lavičky, fitnessprvky, pribudlo parkové osvetlenie a čiastočne sa zrekonštruovali autobusové zastávky. Nové sú chodníky so zámkovou dlažbou.

Babiná, ktorá si onedlho pripomenie 757. výročie od prvej písomnej zmienky, bola v minulosti spätá najmä s poľnohospodár­stvom. Azda najvzácnejšou pamiatkou v obci je ľudový dom z roku 1820.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM