Martin Károly Rôzne

Vášne kvôli Piesni pre Žiar: Na Facebooku sa strhla hádka

Kritika Jozefa Paukova, ktorý žiada tesne pred premiérou kontroverznej Piesne pre Žiar na verejnosti, cenzúru prvej slohy, vyvolala vášnivé debaty aj sociálnej sieti. My vám ponúkame necenzurovanú verziu piesne.

Na známej sociálnej sieti kritizuje text piesne Jozef Paukov, ktorý píše: „Je mi smutno z toho, že mesto Žiar nad Hronom dáva do pozornosti takýto text piesne. Nič horšieho som v živote nečítal.” Svoju kritiku uzatvára tým, že: “Som zásadne proti tomu, aby bola na verejnosti hraná táto pieseň, pokiaľ bude obsahovať prvú slohu.

Jozef Paukov už informoval aj primátora a poslancov a čaká na odpovede.

[color=#cc0000]­[size=14]Pieseň vyvolala viacero negatívnych reakcií[/size][/co­lor] Martin Huba, známy žiarsky hudobník na našej FB stránke uvádza: „Načo dokazovať, ze spojiť folk, hip hop a punk sa predsa len nejako dá… ? Čo tak mladým zadotovať nástrojové vybavenie, viest pre nich kurzy hrania v tychto styloch, nahravania, workshopy, zariadit dve tri vybavene skusobne v nasom MsKc molochu…? Radšej vynechať jeden rok Zuzku Smatanovu na City feste a zainvestovat do niečoho menej prchaveho súvisiaceho s kultúrou…

K jeho názoru sa pripája aj Zuzana Denková: Tak, tak, stále neviem, prečo sa snažíme robiť „jedno“ pre „všetkých“, proste hypermarketovú kultúru, ktorú by mestská kultúra mala skôr vyvažovať ako kopírovať..

[size=14][color=#cc0000]­Cenzúra ako za socializmu?[/co­lor][/size] "Mnohí si myslia, že cenzúra tu po roku 1989 už nemá čo robiť. "..prvá sloha ? za to ze odráža realitu ? práve tá vec mi bola sympatická, že naše mesto a ľudia v ňom podporuju aj taký text, ktorý nehovorí o tom že Žiar nad Hronom je druha Christiania.. (mimochodom tak, ako každé iné mesto). na odraz reality asi ešte niesme pripravení, možno by sme sa mali vrátiť ku komunistickým prehrávkam..,"mys­lí si Miko Libjak.

V diskusii obhajuje svoj názor aj Jozef Paukov: „Súhlasím aj s tým, aby mladí tvorili. Ale poprosím Vás nechajte aj mňa vyjadriť môj názor na túto tvorbu a hlavne na to, že sa mediálny guruovia mesta Žiar nad Hronom, aj za moju časť peňazí rozhodli tento text natlačiť do novín, do článkov do mestskej televízie, bez toho, aby sa zamysleli nad tým čo ten text vlastne obsahuje a hlavne či je vhodný na verejnú produkciu.

Prevládali ale pozitívne reakcie. „Pieseň je veselá, chytľavá a pravdivá. Ponúka aj negatíva aj pozitíva Žiaru. Koho uráža, mal by sa zamyslieť nad svojimi aktivitami pre svoje mesto. Koho poteší, ten má nadhľad,“ píše Marián Vojtko. Pripája sa aj Batka Rišňovská: "“kritizuje sa ľahko, ak sa pánovi Paukovi nepáči text, môže skúsiť vymyslieť niečo vlastné, potom možno ocení aj to, čo bolo spravené… Veď tá pieseň aj tak len opisuje (tu horšiu časť) reality.“ Pridáva sa k nej aj Alena Hricová, ktorá si myslí, že „Ale veď text robili mladí ľudia, ak to tak cítia je to ok, mne sa to páči.“

[color=#cc0000]­[size=14]Ide o cenzúru?[/si­ze][/color] Mladí ľudia – hudobníci sa spojili a vytvorili pieseň, nahrali ju, naskúšali ju a chcú si ju zaspievať pred ľuďmi. Text piesne sa však niekomu nepáči a snaží sa – žiada „kompetentných“, aby časť textu nemohla byť verejne odspievaná. Takto by sa asi dal jednoducho zhrnúť celý článok. Ide teda o cenzúru?

[blockquote]Čo hovoria encyklopédie? „Cenzúra: oficiálna kontrola (a prípadné následné obmedzenie či zákaz) verejne publikovaných či prezentovaných textov, televíznych a filmových diel, divadelných hier a podobne z morálneho, politického či štátneho hľadiska.“[/bloc­kquote]

V akej podobe si budeme môcť túto pieseň pre Žiar vypočuť už dnes na City feste sa nechajme prekvapiť.

My, našťastie, cenzurovaní nie sme, a tak vám môžeme ponúknuť celý text kontroverznej piesne. ** Pieseň pre Žiar Autori textu: M. Černaj, P. Prekopp, P. Šrank, M. Libjak Autori hudby: P. Prekopp, I. Vnučko Spievajú: P. Prekopp, M. Libjak, L. Libjaková, V. Černajová Rapujú: M. Černaj, P. Prekopp**

Text piesne: Poď so mnou V piatok večer otvára sa brána, všetkých krčiem, chrámov nočných sov. Ó mládež, tys držiteľkou rána a hlavy nad misou.

Každé ráno vidieť našich bežcov a v ich kroku hrá ten správny tón. Počuť ich úsilie, aj keď bez slov, príprava na maratón.

Detí ako hadov vidieť v našich škôlkach, na ihriskách po všetkom chcú liezť, vystrašené mamky robia poplach, pre svoju ratolesť.

Refrén: Poď so mnou, poď sa túlať mestom, sám spoznáš, akým bije tepom, má svoj tvar, mesto, kde žiješ, je Žiar!

Pri osade stromy divo rúbu, môžu Ti aj dupkom vlasy stáť. Aj keď ťa to serie, držíš hubu, nechceš byť rasista.

Popri ceste je les živých značiek, v minisukni každá omladne. Jeden šofér ticho pri nich plače, chce účet z pokladne.

A tá naša ZOO, to je teda miesto, dikobraz je roky nezvestný, možno, že ho drží naše mesto, či zjedli pocestní.

A žiarska muzika uniká cez múry, tam vzniká táto časť, tej našej kultúry. Sloboda slova a texty bez cenzúry, hovoria jak to je, nikoho nesúdim.

Žiar, mesto, kde bývam, sa pýtam, keď čítam, má tu niečo význam, odísť, či žiť tam.

Hvezdáreň s menom pána Hella, nadšencov našich hviezdny chrám, na oblohe objektov je veľa, si bližšie k planétam.

Zimák čo sa roky borí s časom, prepadla ho kríza, povodeň, v dnešných časoch platí tvrdý zákon, z hokeja zostal tieň.

Trochu ticha prosím, plačú ryby z Hrona, v auguste, keď končí letný čas. City fest sa v našom parku koná, hudba má dobrý ráz.

Refrén Poď so mnou, poď sa túlať mestom, sám spoznáš, akým bije tepom, má svoj tvar, mesto, kde žiješ, je Žiar!

Celú pieseň si môžete vypočuť [link=http://sou­ndcloud.com/kon­trakt]TU[/lin­k].

[color=#cc0000]­Súvisiace články [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.140415_Kon­troverzna-piesen-pre-Ziar:-Hrozi-jej-cenzura-politikmi?!]Kon­troverzná pieseň pre Žiar: Hrozí jej cenzúra politikmi?![/link] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.140176_Ci­ty-fest:-Spirit-pozaduje-whisky,–Patejdlovi-staci-mineralka]City fest: Spirit požaduje whisky, Patejdlovi stačí minerálka[/link] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.140106_Pro­gram-City-fest-u:-Kompletny-rozpis-ucinkujucich]Pro­gram City fest-u: Kompletný rozpis účinkujúcich[/link] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.139866_Poz­name-zakulisie-City-festu,–aj-honorare-umelcov!]Poznáme zákulisie City festu, aj honoráre umelcov![/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM