Stanislav Černák Kultúra

Veľká pocta pre známeho zvolenského rodáka: Herec Ivan Palúch má dlaždicu na Filmovom chodníku slávy

Pred Ivanom Palúchom sa laureátmi tohto ocenenia stali herecké legendy Ladislav Chudík, Mária Kráľovičová, Jozef Adamovič, Štefan Kvietik a Eva Krížiková.

Ilustračný obrázok k článku Veľká pocta pre známeho zvolenského rodáka: Herec Ivan Palúch má dlaždicu na Filmovom chodníku slávy
Zdroj: TASR

„Je to fantázia, absolútna, je to niečo neuveriteľného, že prišiel Pišta Kvietik, primátor a všetci," reagoval v stredu po ceremónii dojatý herec, ktorý sa týmto ocenením pripojil k svojim kolegom Ladislavovi Chudíkovi, Márii Kráľovičovej, Jozefovi Adamovičovi, Štefanovi Kvietikovi a Eve Krížikovej, ktorí už majú svoju pamätnú dlaždičku na Filmovom chodníku slávy v Bratislave.

Zaspomínal si na začiatky

„Človek musí robiť všetko poctivo a hlavne treba veľa študovať, myslím obdobia, históriu, atď. Najväčšia vec, ktorá môže stretnúť mladého herca, je, aby mal výborných učiteľov," reagoval Ivan Palúch na otázku, ako sa dnes pozerá na svoje divadelné, televízne a filmové začiatky. Medzi svojich učiteľov, ľudí, od ktorých sa ako mladý herec mohol „učiť svojmu kumštu“, zaradil napríklad českého režiséra Františka Vláčila, ale aj herca Miloša Kopeckého.

Z legendárnych umelcov pôsobiacich v Bratislave spomenul Jozefa Budského, Ctibora Filčíka a Gustáva Valacha. „Najviac mi dal v prvom rade Miloš Kopecký, bol to fantastický človek a učiteľ, potom samozrejme František Vláčil, vynikajúci človek, pedagóg, historik, prezývali sme ho, že je to chodiaca encyklopédia,„ zaspomínal si na slávne mená Ivan Palúch, ktorý ďalej menoval "vynikajúcich kumštírov“, členov Činohry Slovenského národného divadla Ladislava Chudíka a Ctibora Filčíka. „Boli geniálni, bolo od koho sa učiť," doplnil herec, ktorý 20. júna oslávi 75 rokov.

Ivan Palúch sa v roku 1969 prešiel po červenom koberci s francúzskou herečkou Annie Girardot na prestížnom MFF Cannes, kde uvádzali hneď tri filmy, v ktorých hral jednu z hlavných postáv. To sa doposiaľ nepodarilo žiadnemu hercovi zo Slovenska. Spolupracoval s výraznými osobnosťami európskeho filmu, okrem Františka Vláčila to bol aj Aleksandar Petrović či Volker Schlöndorff. Hereckými partnermi rodáka zo Zvolena boli aj Anna Karina a David Warner. Sľubne rozvíjajúcu sa kariéru Ivana Palúcha však narušila normalizácia. Dnes z neho však necítiť žiadne stopy hnevu, skôr chuti ešte niečo vytvoriť.

Chce na filmové plátno uviesť príbeh Mateja Hrebendu

„Chcel by som natočiť film o jednom z najvýznačnejších ľudí slovenskej histórie,„ naznačil herec, ktorého v domácom prostredí preslávil televízny seriál Adam Šangala (1972) a u detských divákov zasa filmová rozprávka Princ Bajaja (1971). „Za najhoršieho obdobia maďarizácie Slovákov bol tu nejaký Matej Hrebenda, ktorý bol sám slepý a pritom roznášal svetlo poznania po dedinách, mestečkách, kaštieľoch. Bol to hrdina, ktorý doteraz nie je literárne ocenený a už nehovorím o ocenení filmovom,“ poznamenal Ivan Palúch, ktorému v roku 2008 na Art Film Feste v Trenčianskych Tepliciach udelili ocenenie Hercova misia za mimoriadny prínos do hereckého umenia v oblasti filmu.

„Chcel by som sa prihovoriť nášmu milovanému pánovi ministrovi kultúry, aby našiel pár peniažkov na to, aby nakrútil film o tomto ohromnom fantastickom človeku," dodal herec na margo historickej postavy Mateja Hrebendu, ktorého príbeh by rád videl na filmovom plátne.

Zvolenčanovi Ivanovi Palúchovi odhalili pamätnú tabuľu na slovenskom Filmovom ch
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM