Stanislav Černák Správy

Veľké stretnutie kvôli peniazom na radnici: HKM chce na mesto vyvinúť tlak!

Všetko je to o financiách. Vedenie HKM požiadalo mesto Zvolen o pomoc. V zasadačke zvolenskej radnice sa tak uskutočnilo rokovanie vedenia mesta s vedením HKM Zvolen a aj s rodičmi. Jednou z hlavných tém bolo financovanie mládežníckeho hokeja.

Ilustračný obrázok k článku Veľké stretnutie kvôli peniazom na radnici: HKM chce na mesto vyvinúť tlak!
Zdroj: Dnes24.sk

Na verejnom stretnutí vedenia mesta Zvolen, vedenia HKM Zvolen a rodičov sa dlho diskutovalo, čo ďalej s mládežníckym hokejom vo Zvolene. Iniciatíva na takéto stretnutia vzišla zo strany predstaviteľov mesta Zvolen. Hlavnou témou číslo 1 boli financie, ktoré HKM Zvolen nemá a žiada od mesta navýšiť dotácie pre mládež.

Chcú pomoc

Ako zaznelo v úvode rokovania z úst Jaroslava Kanku, predsedu predstavenstva HKM, a.s., tak chcú na mesto Zvolen vyvinúť tlak, aby im finančne pomohlo. Ono, to však až také jednoduché nie je. Čo chápu v konečnom dôsledku aj rodičia detí, ktoré pôsobia v mládežníckych kategóriách HKM Zvolen.

Mesto Zvolen predložilo zúčastneným podrobný prehľad dotácií na hokej, ktoré šli z mestskej kasy a veruže nebola to malá čiastka. Ako uviedol prednosta zvolenskej radnice Stanislav Jalakša, tak za obdobie rokov 2010 – 2014 šlo z mestskej kasy na podporu hokeja 1,7 milióna eur na podporu mládežníckeho hokeja, šli tam však aj ďalšie výdavky na celkovú prevádzku zimného štadióna a celková podpora je hruba na úrovni 2,5 milióna eur. Ako ďalej odznelo na rokovaní mesto Zvolen si plní voči HKM Zvolen všetky povinnosti vyplývajúce z platnej nájomnej aj dotačnej zmluvy.

Ročne ide 360 000 € na hokej

Ročne mesto Zvolen podporuje hokej celkovo sumou 360 000 eur, z čoho 100 000 ide na mládežnícky hokej. „Táto dotácia nám pokryje 92 percent energií, neostane nám z tej sumy nič viac,“ povedal člen predstavenstva HKM a.s., Dušan Mráz a pokračoval, „Reálne by sme potrebovali 17 až 20 000 k tejto sume, ktorú mesto poskytuje na mládežnícky hokej, pretože tú doplácame my členovia predstavenstva z vlastného.“ Ako ďalej Mráz podotkol hokej vo Zvolene robí už dlhé roky a vzniknutá situácia ho mrzí.

Množstvo rodičov bolo v rokovacej sále znechutených prístupom vedenia HKM, no našli sa aj takí, ktorí podporujú ich žiadosť o pomoc zo strany mesta. Mesto Zvolen ako také chce samozrejme pomôcť mládežníckemu hokeju vo Zvolene, no momentálne sú platné zmluvy do konca roka 2014.

V súčasnosti sú platné zmluvy

„V momentálnej situácii sú platné zmluvy, aj nájomná aj dotačná, takže navýšenie dotačnej zmluvy záleží na rozhodnutí mestských poslancov. Ja ako štatutár nemôžem rozhodnúť sám za seba, je to čiastka, 70 až 100 tisíc eur, na to je nemám žiadne právo,“ vyjadril sa pre Zvolen 24 primátor Zvolena Miroslav Kusein.

„Zvolen dáva na mládežnícky hokej v porovnaní s inými krajskými mestami určite dosť financií. Ak prispievajú Žilina alebo Banská Bystrica sumou 700 000 eur a majú približne 80 000 obyvateľov, tak si to porovnajme u nás. Máme 42 000 obyvateľov a dávame do hokeja 360 000 eur, tak sme presne na tej istej sume. Ďalšou vecou je, že sú tu aj iné športy, ktoré taktiež robia deti aj dospelí. Je tu extraligový volejbal, sú tu futbalisti, ktorí možno zastrešujú 250 alebo 300 detí a ktorých takisto musíme podporovať,“ povedal ďalej Kusein.

Mesto chce pomôcť hokejistom

„Mesto Zvolen bude hľadať možnosti a sme zato, aby sme hokej vo Zvolene udržali. Je to fenomén v našom meste, no na druhej strane to nemôže byť prehnané, lebo sú u nás aj oprávnení kritici, ktorí nám vyčítajú, že do hokeja dávame veľkú čiastku a menej dávame na iné športy,“ nechal sa počuť zvolenský primátor.

Mesto s vedením HKM momentálne stále rokuje. „Verím, že sa nejako rozumne dohodneme. Padli tu aj návrhy, že mládežníci sa chcú osamostatniť. Je to cesta, ale potrebujeme k tomu vyjadrenie každej triedy, zástupcov rodičov, že súhlasia so zriadením nejakého občianskeho združenia, ktoré bude mať svojich štatutárnych zástupcov a bude zastrešovať všetky hokejové triedy a my budeme poukazovať financie tomu združeniu, ktoré si s nimi bude samo hospodáriť. Aj toto je možná cesta,“ vysvetlil Kusein.

Primátor: To môže povedať každý

Primátora Zvolena sme sa spýtali aj na to, ako vyzerajú rokovania s vedením hokejového klubu. „Rokovania s HKM boli také, ako nám tu prezentovali. Chceli vyvinúť tlak na mesto, ale neviem, či sa im to podarilo. Vidieť, že aj zástupcovia rodičov si uvedomujú, že Zvolen neprispieva na hokej malou sumou a sú reálne v obraze. Je veľmi jednoduché povedať, že mesto tu sme, príďte a dajte. No, to môže povedať každý a potom čo? Prestaneme svietiť, prestaneme odhŕňať sneh, prestaneme kosiť? Alebo máme zvyšovať dane pre občanov? Ja touto cestou ísť nechcem, lebo je možno 300 detí, ktoré hrajú hokej a občanov mesta je 42 000… Mali by sme im dvíhať dane len preto, že chceme vo Zvolene zaplatiť športy? To by tiež nebolo správne. Musíme nájsť nejaký kompromis a povedať si úprimne a otvorene do očí fakty. Som rád, že rodičia prišli na toto stretnutie a poukázali aj na iné nedostatky, o ktorých možno vedenie HKM ani nevie,“ obšírne reagoval Miroslav Kusein.

Ako sme už spomínali, súčasná zmluva mesta Zvolen s HKM vyprší na konci roka 2014, čo potom? „Chceme to vyriešiť do vypršania zmluvy. Zo zákona sme povinní vyhlásiť verejnú súťaž na ďalšieho prevádzkovateľa zimného štadióna a ja pevne verím, že HKM Zvolen sa prihlási do súťaže, dá najlepšie podmienky a že súťaž vyhrá. Ale to záleží už na nich,“ zakončila hlava Zvolena.

Takéto stretnutie bolo určite v prospech celej veci, no v konečnom dôsledku sa ani počas diskusie na žiadne riešenie neprišlo. „Dôležité je, aby vznikla trojdohoda. HKM Zvolen, Mesto Zvolen a rodičia,“ uviedol na zasadaní Miroslav Kusein. Uvidíme, čo prinesú ďalšie rokovania hlavných zainteresovaných.

Foto: Branislav Šníder (www.hkmzvolen.sk)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM