Aktualizované Stanislav Černák Správy

Veľké stretnutie: Zvolenská nemocnica chce platiť BBSK nižšie nájomné, podmienky sa od roku 2010 zmenili

Ako dopadlo dnešné stretnutie predstaviteľov vedenia Nemocnice Zvolen s primátormi Zvolena, Detvy a Krupiny? Zhodli sa na zrovnoprávnení podmienok fungovania zvolenskej nemocnice v porovnaní s inými v banskobystrickom kraji.

Zrovnoprávnenie podmienok fungovania zvolenskej nemocnice v porovnaní s inými nemocnicami vo vlastníctve Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), požaduje správca Nemocnice Zvolen, spoločnosť AGEL SK. Kým spoločnosť platí ročný nájom 350 000 eur, pričom v nemocnici musí preinvestovať ďalších 150 000 eur, napríklad nemocnice v Žiari nad Hronom a Rimavskej Sobote platia kraju iba 51 000 eur, a to vo forme investícií.

Takýto návrh chcú predložiť na najbližšie zastupiteľstvo BBSK aj jeho poslanci. Potvrdili to dnes primátori Zvolena, Krupiny a Detvy, ktorí zastupujú dané regióny v krajskom parlamente. Poslanci navrhujú tiež zjednotiť povinnosti financovania opráv a údržby pre jednotlivé nemocnice.

Viacero návrhov

Zvolenská nemocnica môže napríklad platiť opravy do výšky 1660 eur, maximálne 33 000 eur ročne, tieto si však nemôže odpočítať z výšky nájomného. Ostatné nemocnice si však o tento náklad nájomné znížiť môžu. Poslanci navrhujú tiež zreálnenie využívaného majetku. Ten, ktorý sa nevyužíva, ako napríklad budova bývalej geriatrie, alebo objekt bývalého krčného oddelenia, chcú vrátiť do správy BBSK.

Podľa riaditeľa zvolenskej nemocnice Jozefa Botku, zariadenie nedokáže v takejto situácii ďalej investovať do obnovy, ani do zlepšenia zdravotnej starostlivosti a technického vybavenia. „Podmienky, za akých sa podpisovala zmluva v roku 2010 a aké sú dnes sa výrazne zmenili,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii. Odvtedy došlo k nárastu nákladov na mzdy zdravotníckych pracovníkov (z vyššej moci), v prípade zvolenskej nemocnice až o 60 000 eur mesačne. Zároveň od 1. júla 2014 došlo k zníženiu úhrad od najväčšej slovenskej poisťovne.

Napriek všetkým nákladom AGEL za uplynulé štyri roky investoval do modernizácie nemocnice viac ako 1,8 milióna eur. Samosprávny kraj pri tom utŕžil na nájomnom takmer 2 milióny eur, pričom ale odmieta vykonávať opravy svojho majetku, na ktoré má nemocnica podľa zmluvy nárok.

Kotleba poškodzuje nemocnicu

Podľa Botku o tejto tému už rokoval aj s predsedom BBSK, k žiadnemu záveru, ktorý by akceptoval oprávnené požiadavky nemocnice ale nedošli. Naopak, Marian Kotleba vykonal kroky, ktoré majú spôsobiť nemocnici čo najväčšie škody. Podal na nemocnicu žalobu o zaplatenie nájomného v čase, keď malo o novej zmluve rozhodovať zastupiteľstvo. Navyše udelil nemocnici pokutu vo výške 100 000 eur s hrozbou exekúcie.

Ako sa situácia vyvinie, ukážu už najbližšie dni. Zastupiteľstvo BBSK, na ktorom majú poslanci predložiť novú zmluvu, má byť v piatok 8. augusta. Nemocnica vo Zvolene pri tom poskytuje lôžkovú starostlivosť pre viac ako 100 000 obyvateľov okresov Zvolen, Detva a Krupina. Má najväčšie geriatrické oddelenie na Slovensku a zamestnáva približne 600 ľudí.

Ako uviedol hovorca BBSK Miroslav Belička, predseda samosprávneho kraja Marian Kotleba zvoláva na štvrtok, 7. augusta o 11.00 h k tejto téme tlačovú konferenciu. Dovtedy nebude poskytovať žiadne vyjadrenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM