Marcel Mojžiš Rôzne

Viac o 15 %. Za 6 mesiacov pribudlo 377 nových bytov

Cifry, ktoré nám o našich životoch prezrádzajú viac. Štatistický úrad prišiel s najnovšími zisteniami o kraji. Kým nezamestnanosť sa pohybuje nad 19 percentami, počet nových bytov sa medziročne zvýšil o viac ako 15 %.

Za prvých šesť mesiacov tohto roka sa v Banskobystrickom kraji dokončilo dokopy 377 bytov. Tie stavali nielen firmy, ale aj samosprávy. Medziročne vzrástol počet nových bytov v kraji o 15,6 % a ich podiel na dokončených bytoch v rámci celého Slovenska predstavoval 6,1 percenta.

[blockquote]Po­zitívne správy prišli o zamestnanosti, ktorá sa mierne zvýšila. V hospodárstve kraja podľa Štatistického úradu pracovalo v 1. polroku 2012 v priemere 278 900 zames­tnancov. V medziročnom porovnaní vzrástol ich počet o 1,3 %. Horšie je to však už so zárobkami. Priemerne totiž dostávame na účet za odvedenú prácu o 123 eur menej ako je to v rámci celého Slovenska. Priemerná mzda, ktorá v kraji činí 658 € však v porovnaní s vlaňajškom vzrástla o 4,9 percenta. No aj napriek tomu ide o jednu z najnižších súm v krajine.[/bloc­kquote] Optimistické to veľmi nie je ani v prípade počtu ľudí, ktorí nemajú prácu. Miera nezamestnanosti sa stále pohybuje na vysokej úrovni a dosiahla 19,09 %. Ku koncu júna bolo v kraji podľa evidencie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR 66 872 uchádzačov o zamestnanie. Z nich mohlo po predložení ponuky pracovného miesta nastúpiť do zamestnania 91,8 %.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM