Stanislav Černák Samospráva

Viceprimátorka Alžbeta Staníková: Chceme presadiť, aby sa nová plaváreň postavila na Západe

Zvolenská viceprimátorka Alžbeta Staníková je zároveň aj mestskou poslankyňou za volebný obvod číslo 3, teda sídlisko Zvolen Západ. Položili sme jej pár otázok ohľadom smerovania najväčšieho zvolenského sídliska. Staníková sa rozhovorila aj o najbližších plánoch.

Ilustračný obrázok k článku Viceprimátorka Alžbeta Staníková: Chceme presadiť, aby sa nová plaváreň postavila na Západe
Zdroj: Dnes24.sk

Alžbeta Staníková je okrem vyššie spomenutých funkcií aj členkou mestskej rady, predsedkyňou komisie školstva a vzdelávania, členkou komisie financií, majetku a podnikania a členka komisie na ochranu verejného záujmu. Vo volebnom obvode č. 3 zastupuje sídlisko Západ Tepličky spoločne s poslancami Ondrejom Babicom, Miroslavom Gálikom, Vladimírom Bellom, Jozefom Ježíkom, Vladimírom Šedom a Máriou Slovákovou.

Pani viceprimátorka, prezraďte našim čitateľom, ako sa za posledné obdobie darilo vo vašom volebnom obvode?

Mojím volebným obvodom je obvod Zvolen Západ s najväčším počtom obyvateľov. Západ je aj najväčšie sídlisko s atypickým umiestnením – z troch strán štátna komunikácia a zo štvrtej strany rieka Hron. Hustota bytoviek je veľká, ale aj tak sa nám podarilo urobiť veľa. Poslanci si zvolili za prioritu opravu komunikácii, ktoré boli v katastrofálnom stave, aj keď je to najmladšie sídlisko. Investície do komunikácií boli nasledovné: Nográdyho ulica – 434 895 €, Novozámocká – tá sa dokončuje – 178 738,44 € a predtým oprava – 81 230 €, spevnené plochy – 2 717 €, detské ihriská a športoviská – 30 000 €, oprava chodníkov – 25 384 €, parkovacie plochy – 32 272 €, – Vybudovanie venčoviska. Toto sú tie najväčšie investície, ktoré sme na Západe mali. Samozrejme, drobných opráv a všetkých investícii bolo viac.

Čo vás pri vašej práci najviac potešilo?

Mňa teší každá spoločná akcia s obyvateľmi. Či už vybudovanie venčoviska, oprava detského ihriska, kde sme zakúpili materiál a obyvatelia si opravili detské ihrisko svojpomocne. Samozrejme, najviac poteší, ak je občan spokojný (nie je to len fráza), aj keď mnohí kritizujú, ale za krátky čas sa nedá stihnúť to, čo sa roky zanedbávalo. Som rada, že sa našli finančné prostriedky na opravu Novozámockej ulice, ktorá bola v katastrofálnom stave. A som nesmierne rada, že aktívne pracuje Občianska iniciatíva Západ, ktorá nielen poukazuje na nedostatky, ale navrhuje i riešenia a snaží sa podnecovať obyvateľov k aktivitám. Patrí im moje poďakovanie.

A naopak, čo vás nahnevalo a s čím nie ste spokojná?

Čo ma mrzí je netolerantnosť niektorých majiteľov psov, vandalizmus typický pre sídlisko (nové detské ihrisko je za o polroka zničené, poškodené, to isté platí o športovisku), ale aj nezáujem obyvateľov o aktivity, ktoré sa organizujú na sídlisku, pritom mnohí obyvatelia vynaložia svoje úsilie, vkladajú peniaze a to nehovorím o čase. A nakoniec výsledok nie je taký, aký by sme očakávali. Ako keby žili ľudia v ulite bez záujmu o spoločenské dianie, chýba občianska participácia na živote svojho sídliska, mesta.

Keďže prioritou je spokojnosťou občanov, sme zvedaví, akí sú občania, pre ktorých to robíte…

Občania sú rôzni. Sú takí, ktorí spolupracujú a som rada, že tých je viac a stále sa pridávajú. Sú aj takí, ktorých nič nezaujíma alebo ich zaujíma len parkovacie miesto najlepšie hneď pod oknom. To, že občan sa nezapája a neparticipuje na spoločenskom živote svojho sídliska možno vyplýva aj z rozmanitosti a rôzneho zloženia obyvateľov tohto veľkého sídliska a určite potrvá ešte nejaký čas kým ich prebudíme. To je úloha aj do ďalšieho obdobia pre nás všetkých, ktorých zaujíma názor a spokojnosť občana.

Na čom aktuálne pracujete? Aké sú plány do budúcnosti pre váš volebný obvod?

Tých plánov je veľa, práve tvoríme rozpočet pre rok 2014, kde by sme chceli presadiť dokončenie rekonštrukcie Nográdyho ulice. Ďalej chceme zrevitalizovať ihrisko pri ZŠ a samozrejme chceme presadiť, aby sa nová plaváreň (ak sa zvolí táto alternatíva) postavila na Západe. Radi by sme boli keby sa dokončilo zateplenie ZŠ.

Nie vždy všetko, ide tak ako má…, Čo podľa vás chýba vo vašom volebnom obvode?

Najviac chýbajú parkovacie miesta, ktoré sa už ale nemajú kde vybudovať, pretože na úkor zelene to nechceme. A najväčším problémom je, že pozemky nie sú vo vlastníctve mesta, treba ich vysporiadať. Jediným riešením je parkovací dom. Taktiež je potrebné konečne dobudovať nedokončenú MŠ Voljanského na obchodné centrum (aby to monštrum nestrašilo). Je nevyhnutné opraviť chodníky a vytvoriť pre mládež priestor pre svoju realizáciu. Víziou je vybudovať Multifunkčné komunitné centrum v spolupráci s OI Západ pre obyvateľov, kde by mohli byť realizované mnohé záujmové aktivity pre deti až po seniorov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM