Nicole Regecová Kultúra

VIDEO: 18-ročná stíha aj skúseným hudobníkom. O trojgeneračnej zvolenskej kapele v ROZHOVORE

Spájajú mladé so starým a hrávajú hity Jara Filipa či Deža Ursyniho. Vo Zvolene máme jedinečnú kapelu, ktorá nie je výnimočná len štýlom hry. Najmladšia členka prezradila pikošky o samotnom fungovaní skupiny, ale aj to, s akými vtipnými situáciami sa stretáva.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: 18-ročná stíha aj skúseným hudobníkom. O trojgeneračnej zvolenskej kapele v ROZHOVORE
Foto: Nicole Regecová

Kapela Definitívum je vo Zvolene známa najmä u starších. Ako ju predstavuje jej popredná tvár – Marcel Daniš, ide o trojgeneračnú a miešanú skupinu, pretože u nich hrajú muži aj baby. Dokonca je čiastočne rodinná, lebo na klávesy hrá Marcelov syn – známy slovenský herec Ondřej Daniš. A Definitívum sa volajú, pretože pre dvoch najstarších členov, je táto skupina už naozaj definitívna.

Vekový rozdiel

Najmladšia členka skupiny Zvolenčanka Belinda Rašnerová, ktorá hrá na base a spieva, má len 18 rokov. Pritom jej najstarší spoluhráči majú po 60tke a hrajú dlhé roky. Vekový rozdiel medzi svojimi kolegami vraj až tak nevníma.

„Diskriminovaná sa necítim. Práve naopak, myslím, že páni sú radi, že aj tá naša tretia generácia, má rada Ursinyho hudbu a že ju s nimi máme chuť hrať.“ smeje sa Belinda. „Ja mám na hudbe a hlavne na našej kapele rada to, ako spojila ľudí. Je to určite rarita, trojgeneračné zoskupenie. Ale napriek tomu fungujeme úplne normálne. Je veľmi zaujímavé, počúvať príhody o Dežovi Ursinym a Jarovi Filipovi z dôb, keď žili. Najmä od ľudí, ktorí ich osobne poznali,“ dodáva.

Bigbít, ale aj rap

Basáčke sa predsa len občas stáva milá príhoda, spojená s vekovým rozdielom v kapele. „Keď sa niekedy stretneme s Marcelom alebo Jirkom (bubeník) v meste a ja idem s kamarátmi, pozdravíme sa – ahoj, ahoj. Moji kamaráti potom na mňa tak udivene pozerajú – to bol tvoj starký? Hovorím, nie, spoluhráč…“ smeje sa.

Pre Belindu je bigbít naozaj srdcovka. Málokto z mladých ešte vyznáva tento hudobný žáner: Poznám ich len zopár, ale rozumiem, že väčšina mojich rovesníkov sa k takej hudbe ani nemala odkiaľ dostať. Ak ju, samozrejme, napríklad nepočúvali ich rodičia.„ Sama vraj nepohrdne ani moderným štýlom. "Aj rap aj hip hop sú super, keď sú kvalitne spravené a majú výpovednú hodnotu. Vlastne ako každý žáner,“ myslí si a dodáva: „Nie že by som to počúvala pravidelne, ale old school hip hop či rap ako 2pac, Dr. Dre alebo hoc aj Eminem, na tom tá naša generácia tak trochu aj vyrastala.“

Zvolenská skupina Definitívum nedávno vystúpila na Nedeľnom korze. Pozrite si videá, v ktorých roztancovala aj ľudí pod pódiom.

Čítajte tiež:

VIDEO: Keď Banáš a Jobus svojimi vtipmi rozosmejú zvolenské námestie

Žena, ktorá život zasvätila folklóru. V centre mesta vzdajú hold zosnulej Zvolenčanke

Zvolenská kapela Definitívum rozozvučala Nedeľné korzo
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM