Nicole Regecová Rôzne

VIDEO: Horúce chvíle na zvolenskom námestí: Obsadili ho hasiči z celého Slovenska

Hasiči pod Pustým hradom predvádzali úctyhodné výkony. Trúfli by ste si zdolať 10-metrovú vežu bez istenia? Pozrite, za aký čas to dokázal najrýchlejší!

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Horúce chvíle na zvolenskom námestí: Obsadili ho hasiči z celého Slovenska
Foto: Nicole Regecová

Mestu pod Pustým hradom sa dostalo veľkej pocty. Bolo vybrané pre konanie 44. ročníka Majstrovstiev Slovenskej republiky v hasičskom športe. Námestie tak obsadili stovky hasičov, od rádovych až po najvyšších funkcionárov.

Program sa otváral v utorok krátko poobede, a to vo veľkej štýle. Hasiči z celého Slovenska boli nastúpení priamo v centre Zvolena. Na začiatku ceremoniálu zahral dychový orchester Ministerstva vnútra. Celú parádu ďalej odštartovali príhovory najvyšších vedúcich osôb Hasičského zboru Slovenskej Republiky. Ako pozdrav z Bratislavy nad hlavami Zvolenčanov preletel aj špeciálny vrtuľník. Moderovaním akciu sprevádzal čerstvý maturant Matej Miklian.

Statické ukážky

Časť námestia pod Pustým hradom bola komplet zastavaná hasičskou technikou. Statické ukážky zásahových vozidiel ste mohli vidieť všade navôkol. Hasič Juraj z Rimavskej Soboty nám predstavil kombinovaný hasičský automobil: „Kombinovaný je, pretože sa môže využívať na hasenie rôznych druhov požiarov – či už elektrických alebo havarijných situácie, kde sa riešia chemické zásahy. Vozidlo obsahuje dve 250-litrové nádrže prášku, 3 000 litrov penidla a 6 000 litrov vody v nádrži.“

Starostlivosť o tieto obrovské vozy nie je ani náhodou jednoduchá. „Po každom zásahu je vozidlo potrebné poumývať, ako zvnútra tak aj zvonku. Je potrebné ho ihneď znova natankovať. V aute nemôže byť menej ako 90% paliva,“ dodáva hasič. Povolanie opisuje ako veľmi náročné, no baví ho: „Je to o psychike. Stretávame sa často s devastačnými poraneniami. Tak isto musíme byť pripravení aj fyzicky, teda stále trénujeme svoju kondície. Ťaháme 24-hodinové pracovné smeny.“

Športové zápolenie

Hlavnou príčinou stretu hasičov je však 44. ročník Majstrovstiev Slovenskej republiky v hasičskom športe. Profesionáli súťažili vo výstupe do 4. podlažia cvičnej veže. Museli tak prekonať beh s rebríkom na dráhe dlhej takmer 33 metrov. Rebrík si následne vyhadzovali na okná veže a šplhali po ňom až na vrchol. Pričom parapet tretieho okna je vo výške cca 10 metrov.

Zolo z Košického hasičského zboru sa venuje práci už 12 rokov. „Dráhu som vybehol za 16,16 sekúnd. Najlepší čas bol dnes niečo cez 14 sekúnd. Mám teda ešte čo doháňať,“ smeje sa Zolo. „Človek na tento šport určite potrebuje silu, obratnosť či vytrvalosť,“ dodáva.

Majstrovstvá budú pokračovať v stredu 29. júna v Banskej Bystrici. No v posledný júnový deň, štvrtok, sa znova vrátia na zvolenské námestie. Uvidíte ešte požiarny útok a vyhlásenie výsledkov.

Pozrite si športové zápolenie hasičov na zvolenskom námestí v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

VIDEO a FOTO: Námestím zneli výkriky Habovcov: V úlohe kuchárky aj primátorka Zvolena

VIDEO: Zvolenským námestím zneli známe hity. Famózna imitácia Müllera či Hammela

Športové zápolenie hasičov na majstrovstvách vo Zvolene
4
Galéria
Zvolenské námestie naplnili stovky hasičov z celého Slovenska
47
Galéria
Foto: Nicole Regecová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM