Jana Mlynarova Rôzne

Vígľašský zámok sa konečne dočká obnovy

Prípravné práce pred začiatkom stavby odštartovali v týchto dňoch na zámku vo Vígľaši v okrese Detva. Samotná obnova známej kultúrnej pamiatky za si 12 miliónov eur (361,50 milióna Sk) by sa mala začať ešte do konca tohto roku.

„Na zámku už pripravujú pôdu pre stavbárov,“ povedal TASR starosta obce Pavol Výboh. Niekoľko ľudí čistí areál od krovia a ohrádza budúce stavenisko. Podľa koordinátorky projektu Ľudmily Červenkovej z investorskej spoločnosti Zámok Vígľaš s.r.o., práce súvisiace so zemnými úpravami terénu sa začnú ešte v decembri tohto roku.
Podľa Výboha pri obnove zámku by mohlo vzniknúť až 150 pracovných miest. Červenková hovorí, že veľa z nich bude aj z tamojšieho regiónu. „Práce budú prebiehať podľa harmonogramu, ktorý sa v týchto dňoch tvorí,“ povedala TASR.
Na príprave zázemia pre ľudí, ktorí sa budú podieľať na obnove zámku pracuje dnes aj obec Vigľaš, ktorú oslovil investor. Podľa Výboha v časti Pstruša je už pre robotníkov mimo región k dispozícii nová ubytovňa s kapacitou 45 lôžok. Pri prácach budú potrební najmä murári a tesári. Súpis vhodných kandidátov robí nielen samospráva vo Vígľaši, ale aj starostovia niektorých okolitých obcí. Rekonštrukcia zámku je plánovaná na obdobie troch rokov.
Investorská spoločnosť získala na obnovu pamiatky z eurofondov 6 miliónov eur (180,74 milióna Sk). Keďže čiastka z eurofondov tvorí len polovicu nákladov na rekonštrukciu, spoločnosť musí zvyšok uhradiť z vlastných zdrojov.
Okrem celkovej rekonštrukcie stredovekého objektu sa ráta aj s vybudovaním reštaurácie a s ubytovacími kapacitami pre 78 osôb. Okrem toho má na zámku vzniknúť aj priestor pre výstavy.
Spoločnosti Zámok Vigľaš predala obec zámok za symbolickú korunu pred vyše dvoma rokmi. Nový majiteľ sa zaviazal, že rekonštrukciu začne do troch rokov a že v nasledujúcich desiatich rokoch preinvestuje na obnove tejto kultúrnej pamiatky minimálne 3,34 milióna eur (100 miliónov Sk). Pokiaľ by kupujúci porušil podmienky zmluvy, bude musieť objekt vrátiť bez náhrady vynaložených prostriedkov.
Obec sa snažila zámok, ktorý sa nachádza v blízkosti štátnej cesty na trase Zvolen – Košice predať už niekoľko rokov. Kedysi figuroval na jednom z popredných miest aj na stránke ministerstva kultúry, ktorá ponúkala slovenské hrady a zámky na predaj. Aj keď záujemcov bolo niekoľko, kupec sa nikdy nenašiel. Samospráva neskôr hľadala investora, s ktorým by vytvorila novú spoločnosť. Po komunálnych voľbách v roku 2006 však nové zastupiteľstvo spoločný podnik odmietlo.
Zámok bol od roku 1945 ruinou. Vtedy ho zničili armády počas oslobodzovacích bojov. Obci sa však v roku 2005 podarilo vďaka príspevkom z fondov Európskej únie zrekonštruovať baštu, vstupnú vežu a časť opevnenia. Na tieto práce vynaložila asi 497.909 eur (15 miliónov Sk). Brána, veža a hradné múry sú preto vo vlastníctve obce.
Na zámku sa v uplynulých rokoch, najmä počas letných prázdnin, stretávali početné skupiny umelcov, ktorí si z nádvoria vytvorili plenér. Konali sa tam tiež hudobné festivaly. jop

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM