Jakub Forgács Správy

Virtuálna realita aj 3D tlač. Zvolenská univerzita sa ľuďom predstavila pokusmi

Vo zvolenskom obchodnom centre to žilo. Návštevníci mali možnosť zoznámiť sa s univerzitou prostredníctvom exponátov a pokusov.

Ilustračný obrázok k článku Virtuálna realita aj 3D tlač. Zvolenská univerzita sa ľuďom predstavila pokusmi
15
Galéria
Zdroj: TASR

Rôzne exponáty z dreva, ukážky 3D tlače, chemické a fyzikálne pokusy a mnoho iného mohli v piatok návštevníci obchodného centra vidieť na námestí vo Zvolene. Seba a svoje študijné odbory tam na podujatí s názvom Deň TUZVO prezentovala tamojšia Technická univerzita.

„Týmto podujatím sme sa rozhodli ísť bližšie k širokej verejnosti,“ uviedla hovorkyňa univerzity Kamila Gallová. „Cieľom je priblížiť činnosti univerzity, jej súčastí, fakúlt a rozmanitosť študijných programov obyvateľom Zvolena a blízkeho okolia,“ dodala.

Návštevníci podujatia mohli vidieť aj expozíciu výroby huslí a hudobných nástrojov, makety drevených stavieb, CNC technológie. Hasiči predstavili hasičskú výstroj, viazanie uzlov a dizajnéri projekty interiérovej tvorby. Fakulta ekológie a environmentalistiky prezentovala aktivity o kolobehu vody v prírode. Návštevníci si mohli vyrobiť kvapky vody z magnetického papiera, zahrať si včelie puzzle či zložiť si peňaženku z tetrapakových obalov. Virtuálnu realitu a robotov, ktorí dokážu skladať Rubikovu kocku, predstavila Fakulta environmentálnej a výrobnej techniky.

Dňa TUZVO sa zúčastnila aj univerzita tretieho veku. Jej študenti predviedli zručnosti, ktoré nadobudli počas štúdia v študijnom odbore tvorivé dielne. Študenti – seniori predviedli pletenie z papiera, papierové kreácie, maľovanie na sklo, falošný patchwork či aplikáciu servítkovej techniky na drevo, plátno a sklo.

Súčasťou podujatia boli aj vystúpenia vysokoškolského folklórneho súboru Poľana, ktorý pôsobí na Technickej univerzite, ale aj vystúpenia lesníckych trubačov a ukážky rôznej krúžkovej činnosti študentov.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM