Jozef Sliacky Kultúra

Víťazmi Literárneho Zvolena sú Gabriela Grznárová a Peter Valášek

Gabriela Grznárová z Tvrdošoviec v kategórii poézie a Peter Valášek z Považskej Bystrice v kategórii prózy sa stali víťazmi súťaže Literárny Zvolen 2010, ktorú vyhodnotili v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra vo Zvolene.

Na druhom mieste v poézii sa umiestnila Marika Smoroňová z Novej Ľubovne a na treťom Milan Ladyka z Pavloviec nad Uhom. V próze bol druhý Marek Mittaš z Prievidze a tretia Iveta Šuleková z Tuchyne.

Porota v zložení: predseda Peter Jaroš, členovia Alexander Halvoník a Ján Petrík, odovzdala ešte aj čestné uznania – v kategórii poézia ich získali traja nádejní básnici a v próze štyria autori. Okrem toho svoje ceny udelili aj primátor Mesta Zvolen, Literárne informačné centrum a Krajská knižnica Ľ. Štúra vo Zvolene.

Literárny Zvolen je celoštátnou postupovou súťažou literárnej tvorby autorov – členov literárnych klubov a krúžkov (nie je to však podmienkou). Do súťaže prišlo tento rok celkom 126 básní od 33 autorov. V kategórii próza sa zapojilo ďalších 33 autorov. Svoje príspevky poslali autori vo veku od 15 do 77 rokov.

Organizátori zaznamenali v porovnaní s vlaňajším nižší počet príspevkov i autorov. V oboch kategóriách ich bolo asi o tretinu menej. Menší počet autorov sa tento rok podpísal aj na kvalite príspevkov a to najmä v kategórii poézie.

Podľa Halvoníka, ktorý bol hodnotiteľom v kategórii prózy, pozoruhodnosťou tohto ročníka je, že autormi najkultivovanejších próz boli účastníci minulých ročníkov, ktorých práce ale teraz dosiahli vyššiu mieru autorskej suverenity a umeleckej integrity.

Tohtoročný, už 17. ročník súťaže sa niesol v znamení 150. výročia narodenia spisovateľa Martina Kukučína. Uskutočnila sa aj literárna kaviareň a spoločenský večer venovaný tomuto spisovateľovi.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM