Stanislav Černák Správy

Vláda schválila zákaz ťažby uránu: O stopku pre ťažbu zlata, ktorá sa týka najmä Detvy, neuvažovala

V Detve sa už dlho vedie spor o ťažbe zlata. Slovenská vláda schválila zákaz ťažby uránu, o stopke pre ťažbu zlata neuvažovali. Proces v Detve je už v dlhšej fáze...

Ilustračný obrázok k článku Vláda schválila zákaz ťažby uránu: O stopku pre ťažbu zlata, ktorá sa týka najmä Detvy, neuvažovala
Zdroj: TASR

Ťažba uránu bude v budúcnosti na Slovensku možná iba v prípade, ak ju v referende odobria obyvatelia dotknutých obcí. Návrh novely geologického zákona s týmto obsahom schválila vláda.

Zákaz ťažby rádioaktívnych nerastných surovín na území Slovenska predložil minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD). Vláda zároveň schválila, že zmena sa bude prijímať v skrátenom legislatívnom konaní. Zaradená by tak mala byť už na súčasnú schôdzu parlamentu.

„Predpokladám, že účinnosť tohto zákona by mohla byť od 15. júna po podpise pánom prezidentom,“ uviedol šéf envirorezortu. Vysvetlil, že pri geologickom prieskume, ktorý predchádza ťažbe majú dotknuté obce a mestá právo veta od roku 2010.

„Až na základe kladného referenda bude môcť pokračovať na základe banského zákona v žiadosti o dobývací priestor a ťažobné povolenie,“ ozrejmil Žiga.

Pri návrhu takejto zmeny zákona neuvažoval o tom, že by sa zákaz vzťahoval aj na ťažbu zlata. V Kremnici a v Detve, ktorých sa to týka je totiž proces už v ďalšej fáze – uskutočňuje sa tu konanie v rámci banského zákona o povolení samotnej ťažby, zdôraznil.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM