Jozef Sliacky Rôzne

Vo vode z vodovodu sú baktérie, nemala by sa používať na pitie

Obyvatelia Krupiny by nemali používať vodu na pitie z verejného vodovodu.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) vo Zvolene totiž vydal v stredu 20. októbra rozhodnutie, ktorým zakazuje Stredoslovenskej vodárenskej spoločnosti dodávať vodu ako pitnú z vodného zdroja, z ktorého sú zásobovaní obyvatelia mesta.

Ako TASR povedal Adrián Špánik z referátu krízového riadenia na Mestskom úrade v Krupine, rozhodnutie vydal úrad verejného zdravotníctva na základe odobranej vzorky z 11. októbra, ktorá bola kontaminovaná baktériami. „Máme však informácie od vodárov, že voda je už v poriadku. Rozhodnutie úradu ale platí aj naďalej, až do odvolania,“ povedal TASR.

Voda z vodovodu by sa nemala používať najmä na pitie. Na varenie, umývanie riadu a osobnú hygienu sa môže používať len prevarená.

Mestský úrad dnes ráno upovedomil o tomto rozhodnutí všetky dôležité úrady a inštitúcie v meste. „Pre Mestskú nemocnicu je v súčasnosti k dispozícii cisterna s pitnou vodou,“ pripomenul Špánik.

Podľa Jany Mihálovej z oddelenia hygieny a životného prostredia RÚVZ vo Zvolene, až keď vodárenská spoločnosť predloží hygiene vzorku, ktorá bude vyhovujúca, rozhodnutie o zákaze dodávky pitnej vody z vodného zdroja zrušia. To sa však zatiaľ nestalo.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM