Monika Obrtalová Rôzne

Vo vzduchu už kraľuje peľ tráv

Uplynulý týždeň dominoval v ovzduší na väčšine územia Slovenska peľ drevín v pomerne širokom spektre druhov, pričom najvyššie koncentrácie dosahoval peľ borovice a smreka. V teplejších oblastiach doznieva peľová sezóna duba. Najvyššie denné koncentrá

Najvyššie denné koncentrácie peľu borovicovitých drevín boli namerané v stredu v Bratislave – až 1006 peľových zŕn na meter kubický vzduchu. V ovzduší sa vyskytoval ešte peľ pagaštanu, orecha, platanu , peľ cyprusovitých – tisovitých drevín, javora, hrabu, jaseňa, buka, duba, agátu a bazy. Z bylín sa okrem silne alergizujúceho peľu tráv, hlave z čeľade lipnicovitých, vyskytoval ešte aj peľ pŕhľavovitých rastlín, ako aj štiavu a skorocelu. Skoro na celom území kvitne repka, ktorá spôsobuje problémy hlavne citlivým osobám v blízkosti kvitnúcich polí. Medzi spórami húb – plesní dominovali a ešte aj budú dominovať, v ovzduší na celom území spóry rodu Cladospórium.

„V tomto týždni je už tráv z čeľade lipnicovitých najdôležitejším alergénom na celom území Slovenska. Jeho koncentrácie významne stúpli už aj na severe krajiny. Denné koncentrácie peľu ostatnej flóry sa v týchto dňoch výraznejšie nezmenia. Ostáva zachované aj pomerne široké druhové spektrum kvitnúcich drevín, pričom doznieva už aj v južnejších oblastiach SR peľová sezóna duba,“ popisuje aktuálnu peľovú situáciu Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Dodáva, že kvitne naďalej aj štiav, skorocel, baza a agát. S vyššími koncentráciami peľu treba počítať ešte aj u ihličnanov. Peľ ostatných drevín sa očakáva skôr v nižších hladinách.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM