Baculík Tomáš Rôzne

Vo Zvolene a okolí žije asi 100 priamych účastníkov SNP - členov SZPB

Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) vo Zvolene má v súčasnosti okolo 1 100 členov, z toho priami účastníci SNP tvoria asi 10 %, teda je ich asi sto. Združujú sa v 31 základných organizáciách.

Tieto základné informácie sme dostali od tajomníka Oblastného výboru SZPB vo Zvolena Pavla Nigríniho, ktorý má teraz najviac práce s prípravou osláv 66. výročia SNP. Vo Zvolene, Krupine a Detve sa uskutočnia v piatok 27. augusta. Konkrétne vo Zvolene bude pietny akt kladenia vencov o 10,30 hod. pri Pamätníku SNP (na snímke) na centrálnom námestí a o polhodinu neskôr pri pamätníku povstaleckých generálov Rudolfa Viesta a Jána Goliana. V rámci spomienky na udalosti pred 66 rokmi v kúpeľoch Sliač na liečebnom dome Palace odhalia pamätnú tabuľu veliteľovi francúzskych partizánov kpt. Lanurienovi. Oficiálnym spôsobom, ale aj rôznymi príležitostnými aktivitami, si SNP pripomenú aj v mnohých podpolianskych a hontianskych dedinách. „Tak napríklad vo Vígľaši v tomto čase organizujú tenisový turnaj,“ uvádza príklad Pavel Nigríni.

V súvislosti s aktivitami rôznych skupín a hnutí, ktoré sa snažia o znevažovanie ideí a obetí antifašistického zápasu, nám P. Nigríni povedal, že nesúhlasia s ich akciami, ale ako apolitická organizácia nemajú snahu viesť ľudí do nejakých pouličných protestov. „Samozrejme, že prirodzeným spôsobom nám členská základňa klesá,“ hovorí P. Nigríni. „ale vlani sme získali 80 nových členov a za prvý polrok ďalších 30. Sú to sympatizanti, ľudia, ktorí si uvedomujú, že hrozba fašizmu nepominula a treba si ju stále pripomínať. Na rozdiel od minulosti dnes naši členovia nemajú žiadne výhody, ktorými kedysi boli kúpeľné poukazy, zvýhodnené cestovné alebo lekárske prehliadky. Našu činnosť financujeme z členských príspevkov, pričom ich polovica ostáva v základných organizáciách.“ Symbolických päťdesiat centov na člena pridáva ministerstvo vnútra. Organizovanie spomienkových a iných podujatí by nebolo mysliteľné bez podpory predstaviteľov samosprávy. „Mnohí primátori a starostovia sú našimi členmi a chcel by som sa im poďakovať za všetko, čo pre nás za celé volebné obdobie urobili. V prípade, že budú v blížiacich sa voľbách kandidovať znova, môžu počítať s podporou našich členov,“ dodal Pavel Nigríni.

Známy zvolenský historik Milan Gajdoš pripravil o SNP a o oslobodzovacích bojoch vo zvolenskom regióne publikáciu. „Texty máme skorigované, máme aj dostatok fotografií a iných dokumentov, no na vydanie tejto knihy sa nám zatiaľ nepodarilo získať dostatok finančných prostriedkov,“ informoval nás Pavel Nigríni. Nuž, zohnať dnes na takúto publikáciu nakladateľa alebo vydavateľa je náročná úloha. Na druhej strane sa vlani podarilo zorganizovať v Detve partizánsku prehliadku – reminiscenciu na skutočnú udalosť z 1. októbra 1944. „Ide o ukážky dobovej výzbroje, techniky a uniforiem. Vlani všetky náklady pokrylo Mesto Detva, tohto roku sme dostali príspevok z ministerstva obrany. Podujatie sa uskutoční 9. októbra.“

Jozef Sliacky

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM