Správy

Vo Zvolene lahôdka pre cyklistov: Slávnostne otvoria cyklochodník a to zďaleka nie je všetko!

Nasledujúcimi riadkami istotne potešíme milovníkov bicyklovania. Zvolen sa totiž už čoskoro zmení na cyklistické mestečko. Milovníci dvoch kolies si prídu na svoje.

Ilustračný obrázok k článku Vo Zvolene lahôdka pre cyklistov: Slávnostne otvoria cyklochodník a to zďaleka nie je všetko!
Zdroj: TASR

Súťaže pre deti, jazda amatérskych, profesionálnych aj zdravotne postihnutých cyklistov, symbolické otvorenie cyklochodníka. To všetko budú môcť Zvolenčania zažiť v strede týždňa v meste a jeho okolí. Cieľom cyklodňa je zabaviť ľudí, ukázať mu krásy tohto športu, vyvolať záujem o tento spôsob dopravy.

Oslava cyklistiky pod Pustým hradom

Oslava cyklistiky je vo Zvolene naplánovaná na stredu, 10. júna. Už od rána budú prebiehať súťaže pre deti. Miestom pretekov bude zvolenské námestie, organizátori pozývajú školy, škôlky, ale aj náhodných okoloidúcich. Súťažiť sa bude na čas, aj v zručnosti. V ideálnom prípade sa ráta s tým, že deti prídu na svojich bicykloch.

„Pripravení sme však aj na deti, ktoré budú chcieť súťažiť, no nebudú mať so sebou vlastný. V tom prípade im bicykel požičiame priamo na mieste,“ priblížil situáciu športový referent Marek Rojík. Nebude to však jediná atrakcia pre škôlkárov a školákov. Mestská polícia im priblíži reálne dopravné situácie na dopravnom ihrisku , ktoré si budú môcť na zvolenskom námestí sami vyskúšať.

Slávnostné otvorenie

Presne na poludnie je naplánované symbolické otvorenie cyklistického chodníka medzi Zvolenom a Sliačom. Strihať pásku budú vedúci predstavitelia oboch miest – primátorka Zvolena Lenka Balkovičová a primátor Sliača Daniel Dunčko.

„Ide naozaj len o symbolické otvorenie, veď cyklisti či korčuliari po cestičke premávajú už dlhú dobu. Týmto krokom sa snažíme o spropagovanie cyklochodníka. Chceme, aby ľudia vedeli, že po mnohých rokoch sa stal realitou, a môžu si ho užiť do sýtosti,“ povedala primátorka Balkovičová. Zaujímavosťou bude osadenie „hraničného totemu“ na pomedzí zvolenského a sliačskeho katastra, ktorý bude pripomínať blízkosť oboch miest a ich spoluprácu v oblasti rozvoja cyklodpravy.

Aj Okolo Slovenska

Ako sa jazdí skutočná súťaž, to si budú môcť Zvolenčania pozrieť pod zámkom. Medzi 13:30 a 14:00 hod. sa očakáva prejazd pelotónu najväčších cyklistických pretekov Okolo Slovenska, pripravená je aj špeciálna rýchlostná prémia. Diváci tak budú mať možnosť vidieť naživo profesionálov a špičkové športové výkony v ich podaní.

Adrenalínové výkony predvedú na námestí športovci v rámci cyklo-trial vystúpení. Zdolávanie prekážok, preskoky, zručnosť, to všetko bude možné vidieť na námestí od 14:00.

Historická cyklojazda

Aj tento rok Priaznivci Pustého hradu organizujú už tradičnú historickú cyklojazdu Via Magna. „Jedna skupinka vyráža z maďarského Szentendre, druhá z oravského Tvrdošína, aby sme sa v stredu o 16:00 stretli práve vo Zvolene,“ predstavil trasu viceprimátor mesta Zvolen Jaroslav Stehlík a pokračoval, „Spoločne s nami by do Zvolena mala doraziť aj skupinka zdravotne postihnutých cyklistov. Chceme tým ukázať, že láska k tomuto športu naozaj nepozná žiadne obmedzenie.“

Ukážky cyklistiky v najrôznejších podobách majú však aj iný zámer, ako len predstaviť krásy tohto športu širokej verejnosti. „Vo Zvolene aktívne pracujeme na rozšírení cyklodopravy, veď so sebou nesie obrovské pozitíva. Pohybovú aktivitu, zlepšenie životného prostredia, odľahčenie preťažených cestných komunikácií, riešenie problémov s parkovaním. Výhody podpory cyklistiky sú nesmierne a ja ako primátorka si ich plne uvedomujem. Bola by som rada, keby toto podujatie prispelo o zvýšenie záujmu ľudí o tento druh dopravy,“ pripomenula primátorka Lenka Balkovičová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM