Jozef Sliacky Rôzne

Vo Zvolene môžu voliči využiť i predvolebnú kalkulačku

Predvolebnú kalkulačku pre mesto Zvolen spustil v týchto dňoch nezávislý server KohoVolit.eu.

Otázky do názorových testov boli stanovené v spolupráci s miestnou neziskovou organizáciou CEPTA – centrum pre trvalo-udržateľné alternatívy a následne zodpovedané všetkými jednotlivými kandidátmi na primátora.
Kandidáti mohli na otázky odpovedať áno, nie alebo neviem. Rovnakým spôsobom môže na tieto otázky odpovedať na serveri KohoVolit.eu každý návštevník a nechať si vypočítať, s ktorým kandidátom sa najviac zhoduje. Návštevník webu navyše môže jedným kliknutím určiť subjektívnu dôležitosť danej témy a tá sa potom prejaví vo výpočte.
Server KohoVolit.eu spustil celý balíček predvolebných analýz a tzv. kalkulačiek pre komunálne voľby, ktoré sa konajú na konci novembra. Celkom je spracovaných sedem slovenských miest: Bratislava, Košice, Prešov, Považská Bystrica, Púchov, Zvolen a Žilina.
Slovensko-český projekt KohoVolit.eu pripravuje „kalkulačky“ alebo zhody voliča s jednotlivými politickými stranami i jednotlivými politikmi, a to už od parlamentných volieb 2006, kedy ich použilo asi 30.000 ľudí.
Server začal postupne doplňovať ďalšie nástroje na priblíženie rozhodovania parlamentov (slovenský, český, európsky) ľuďom a na ich lepšiu verejnú kontrolu. Medzi ne patrí nástroj na výber e-mailových adries poslancov či senátorov a analýzy aktivity a hlasovania. Pred parlamentnými voľbami 2010 si „kalkulačky“ na Slovensku a v ČR vyskúšalo asi štvrť milióna ľudí.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM