Jakub Forgács Správy

Vo Zvolene odštartoval špeciálny týždeň. Približuje národné kultúry Slovákov a Čechov

Pod Pustým hradom zažijeme krásne spojenie dvoch národov. Týždňa česko–slovenskej vzájomnosti prináša pestrý program.

Ilustračný obrázok k článku Vo Zvolene odštartoval špeciálny týždeň. Približuje národné kultúry Slovákov a Čechov
Foto: Peter Braciník

Predstavenie bábkového divadla, výstavy, besedy či prezentácia dvojjazyčného CD pre deti – to všetko je súčasťou už 13. ročníka Týždňa česko–slovenskej vzájomnosti, ktorý sa v pondelok začal v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra (KKĽŠ) vo Zvolene.

„Všetky tieto aktivity sú už tradične zamerané na témy, približujúce obe národné kultúry,“ povedala pracovníčka knižnice Zlatica Brodnianska.

Súčasťou festivalu

Aj tento rok je podujatie zároveň súčasťou Festivalu české a slovenské tvorby pro děti v Měsíci české a slovenské kultúrní vzájemnosti, konaného pod záštitou ministra kultúry ČR Daniela Hermana, ministra kultúry SR Mareka Maďariča a veľvyslanca SR v ČR Petra Weissa.

Už v pondelok dopoludnia sa v knižnici uskutočnilo bábkové predstavenie divadla Piškót z Prahy. O 15:30 sa v študovni a čitárni uskutoční prezentácia dvojjazyčného CD Bruško, bruško, kto v tebe býva?, ktorá bude spojená s besedou s autorkou Miriam Peškovou a autormi projektu.

V utorok, 17. októbra o 14:00 otvoria v študovni a čitárni výstavku kníh, kalendárov a pohľadníc českej ilustrátorky a maliarky Marie Fischerovej-Kvěchovej. V stredu 18. októbra o 10:00 a 13:30 bude v knižnici dvojjazyčné čítanie rozprávok s názvom Rozprávky sú pohádky v podaní Viery Kučerovej, Ondřeja Daniša, Martina Mázora a Márie Masárovej.

Prvý šlabikár aj výstava

Štvrtok od 10:00 patrí prezentácii prvého českého šlabikára a besede s maliarkou Marii Fischerovou-Kvěchovou a jej pravnučkou Emou Fischerovou. Týždeň vzájomnosti ukončí v piatok 20. októbra o 11:00 prednáška Alica Masaryková – životopisný medailón o prvej doktorke filozofie na pražskej univerzite.

Po celý týždeň bude v priestoroch Oddelenia literatúry pre deti a mládež KKĽŠ sprístupnená výstava Česká literatúra pre deti, výstava českých kníh pre deti z fondu krajskej knižnice.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM