Jakub Forgács Kultúra

Vo Zvolene padol nový rekord. Na Pustý hrad vyšli tisíce ľudí

Obľúbený výstup na Pustý hrad si nenechali ujsť masy ľudí. Návštevníkov lákali pečený býk, archeológovia aj razba mincí.

Ilustračný obrázok k článku Vo Zvolene padol nový rekord. Na Pustý hrad vyšli tisíce ľudí
Zdroj: TASR

Vo Zvolene sa v sobotu uskutočnil 24. ročník tradičného národného výstupu na Pustý hrad, ktorý bol prvou, otváracou akciou Dní európskeho kultúrneho dedičstva vo Zvolene.

Podľa zvolenského viceprimátora Jaroslava Stehlíka, ktorý sa výstupov zúčastňuje pravidelne, tohtoročná účasť bola rekordná. „Podľa mojich odhadov tu bolo minimálne 3000 ľudí. Takú účasť si nepamätám,“ konštatoval.

Ani tentoraz na začiatku podujatia nechýbali pozdravy zástupcov samosprávy a hostí či privítanie účastníkov Cyklojazdy histórie, ktorí dorazili na bicykloch na zvolenské námestie z rôznych kútov Slovenska.

Účastníkov výstupu čakal na Pustom hrade bohatý kultúrny program s hudobným hosťom Pavlom Hammelom. Svoje umenie predviedla skupina historického šermu VirFortis a záujmu verejnosti sa tešilo i predstavenie sokoliarov sv. Bavona. Nechýbala historická lukostreľba, hry a remeselné dielne pre deti či razba mincí. Návštevníci si mohli pochutnať aj na pečenom býkovi. Podľa Stehlíka ho piekli už od piatkového večera a ľuďom chutil.

Zážitkom pre návštevníkov Pustého hradu bol tiež výklad archeológov o náleziskách a ich práci v areáli hradu, ako i repliky dobových zbraní, dela i baranidla, ktoré sa stanú trvalou súčasťou hornej časti hradu.

V našej fotogalérii si môžete pozrieť krásne zábery Pustého hradu!

Čítajte tiež:

Mladí ľudia v dobových kostýmoch. Festival, aký sme vo Zvolene ešte nezažili

Čo stvárajú Zvolenčanky za volantom? Vtipné príhody inštruktora autoškoly

Foto: ilustračné

Pustý hrad v OBRAZOCH
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM