Nicole Regecová Rôzne

Vo Zvolene popustili uzdu svojej fantázie. Recepty, ktoré by ľudia iste neochutnali

Dali by ste si ovsené smoothie, kukuričné guľky či sennú polievku? V meste pod Pustým hradom predstavili originálne recepty priamo z lesa.

Ilustračný obrázok k článku Vo Zvolene popustili uzdu svojej fantázie. Recepty, ktoré by ľudia iste neochutnali
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Desiatky škôl sa zúčastnili celoslovenskej literárnej súťaže. Základnou témou tohto ročníka boli „Recepty z lesa“. Porota udelila 11 cien spomedzi detských súťažiacich. V Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra odovzdali ocenenia najlepším žiakom, ktorí sa zapojili do celoslovenskej literárnej súťaže Naj lesná kniha. Súťaž je súčasťou kampane Les ukrytý v knihe, ktorá spája knižnice, lesníkov a žiakov. V rámci tohtoročnej témy „Recepty z cela“ bolo zaslaných 247 kníh – receptárov z 34 škôl a dvoch knižníc.

Lesní pedagógovia pripravili pre detských návštevníkov zaujímavé aktivity, ktorých základom bolo čítanie o prírode a rozprávanie o práci lesníkov. Všetky deti vedeli, ako a kde založiť oheň v lese, poznali jedlá pripravované v prírode a niektorí prezradili aj vlastné recepty na prípravu gulášu. Originalita detí sa prejavila aj pri zostavovaní „Menu pre danieliu zver“. Viacerí povolili uzdu svojej fantázii a vznikli vskutku netradičné jedlá ako ovsené smoothie, kukuričné guľky, senná polievka, či letný sen.

„Rok 2016 bol šiestym ročníkom realizácie kampane Les ukrytý v knihe. Myšlienka projektu sa zrodila pri príležitosti Medzinárodného roku lesov 2011 a nás teší, že za tento čas si získala priazeň knižníc, čitateľov a najmä detí, ktoré nám každý rok ukazujú svoju kreativitu a originalitu pri výrobe vlastných kníh,“ uviedol Milan Sarvaš, riaditeľ Národného lesníckeho centra – Ústavu lesníckeho poradenstva a vzdelávania Zvolen.

Čítajte tiež:

Zámocké hry prekonali minuloročnú návštevnosť: Videli ich tisícky Zvolenčanov!

Veľký PREHĽAD cien kúpalísk: Koľko zaplatíme za vodné radovánky vo Zvolene a okolí?

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM