Jaroslav Dodok Tlačové správy

FOTO: Technický talent preveril žiakov základných škôl: Súťažili vo veľkom!

Deviatakov prišiel na súťaž podporiť aj start up líder. Škola je podľa organizátorov podujatia najlepší priestor pre prácu so svojim talentom.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Technický talent preveril žiakov základných škôl: Súťažili vo veľkom!
Foto: Martin Pechovský / Zdroj: Dnes24.sk

Technická Akadémia vo Zvolene zorganizovala súťaž technický talent pre 15 základných škôl. Otvorili ju riaditeľ školy, viceprimátor, zástupcovia VÚC, či startup líder Martin Pechovský. Ide už o šieste podujatie svojho druhu, určené pre žiakov 9. ročníka základných škôl.

Cieľom súťaže Technický talent 2016 je umožniť deviatakom základných škôl zábavnou formou preukázať svoje vedomosti a zručnosti v technickej oblasti a v prírodných vedách, a tým im napomôcť pri voľbe budúceho povolania. Súťaž prebiehala v odborných učebniach školy pod dozorom učiteľov jednotlivých predmetov.

V piatok 25. novembra medzi sebou súťažili päťčlenné tímy žiakov základných škôl na stanovištiach rozmiestnených po Technickej akadémii. Plnili rôzne praktické, či teoretické úlohy.

„Sme asi jediná škola v kraji ktorá organizuje takúto súťaž pre žiakov základných škôl. Snažíme sa tým vzbudiť záujem o techniku a technikov, pomocou aj praktického vzdelávania. Prinášame jedinečnú možnosť overiť si technické zručnosti a oboznámiť sa s najnovšími technológiami,“ uviedol Ján Marko riaditeľ školy.

Foto: Martin Pechovský / Zdroj: Dnes24.sk

Šikovní, ale aj zruční

„Teším sa, keď vidím takéto podujatia, pretože mladí ľudia si urobia obraz o tom, že možno netreba niekedy študovať len humanitné vedy, ale táto doba si pýta ľudí šikovných, zručných aj manuálne. Držím palce nech sa podobné podujatia organizujú,“ dodal viceprimátor Zvolena Jaroslav Stehlík.

V príhovore pri otvorení podujatia zazneli aj povzbudzujúce slová nového startup lídra v kraji, Martina Pechovského, ktorý sa venuje podpore začínajúcich projektov a nápadov. Sám má za sebou niekoľko úspešných projektov, azda najznámejší je drevený počítač, ktorý sa vyrába v kraji a doniesol ho aj ukázať.

„Rozvoj zručností, zapájanie sa do aktivít, výmena skúseností, či každá príležitosť pre študenta je dnes jeho budúcou hodnotou. A verte, viem o čom hovorím. Už počas môjho štúdia som sa zapájal do veľkého množstva rôznych aktivít, pracoval som na školských projektoch, pomáhal vo firmách a nečakal som na žiadnu príležitosť. Vždy som si ju našiel alebo vytvoril,“ hovorí vo svojom príhovore Pechovský.

Počas svojho vystúpenia ocenil, že už v mladom veku majú žiaci možnosť otestovať si svoje zručnosti, súťažiť, vymýšľať a hlavne spoznávať nových ľudí. ,,Máte možnosť uvidieť najnovšie technológie, pomocou ktorých sa veci dejú 200× jednoduchšie ako kedysi," zdôraznil start up líder. Mladých súťažiacich prekvapil, keď prezradil, že do roku 2025 bude až 40% pracovných miest nahradia technológie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM