Stanislav Černák Rôzne

Vo Zvolene sú experti z celej Európy, nenechajú si ujsť ani ruže v arboréte

Medzinárodný seminár, venovaný skvalitňovaniu riadenia lesného hospodárstva, začal dnes v Študentskom kongresovom centre Technickej univerzity vo Zvolene.

Ilustračný obrázok k článku Vo Zvolene sú experti z celej Európy, nenechajú si ujsť ani ruže v arboréte
Zdroj: TASR

Seminár, na ktorom sa okrem odborníkov z TU zúčastňujú aj experti z Nemecka, Írska, Švédska, Holandska, Litvy, Talianska, Rakúska, Česka a Portugalska, je súčasťou projektu INTEGRAL, realizovaného v rámci 7. Rámcového programu Európskej únie.

Jeden z najväčších európskych projektov

„Ide o jeden z najväčších európskych vedecko-výskumných projektov, orientovaných na manažment životného prostredia,“ prezradil koordinátor projektu za TU Ján Tuček

Medzinárodné pracovné stretnutie vo Zvolene sa zaoberá najmä stavom plnenia úloh v jednotlivých fázach štvorročného projektu, hodnotením možností využitia metód presného lesníctva v budúcnosti a úlohami kooperácie a koordinácie s ďalšími environmentálne orientovanými projektmi v Európe. Seminár potrvá dva dni a v programe má okrem pracovného rokovania aj návštevu Arboréta Borová hora, ktoré v týchto dňoch patrí najmä ružiam.

Les a lesná krajina majú významné environmentálne aj spoločensko-ekonomické úlohy, napriek ich závažnosti a aktuálnosti však pretrvávajú v rámci Európskej únie a aj vnútri jednotlivých členských štátov výrazne rozdielne prístupy k problematike manažmentu lesa a jeho funkcií.

Hľadajú účinné riešenia

Projekt sa preto zameriava najmä na hľadanie účinných riešení v oblasti tvorby efektívnych stratégií integrovaného riadenia lesa a jeho funkcií, ktoré by zjednocovali postupy v krajinách EÚ a v blízkej i vzdialenej budúcnosti by vytvárali podmienky pre efektívny rozvoj a využívanie lesa a lesnej krajiny.

Súčasťou projektu je aj identifikovať kritické protirečenia a rozdielnosti v rámci politiky európskych štátov, zameranej na les a krajinu a navrhnúť postupy a nástroje, ktoré by tento stav zjednocovali.

V konzorciu projektu INTEGRAL je združených 20 univerzít a vedeckovýskumných centier zo 14 krajín Európy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM