Jozef Sliacky Rôzne

Vo Zvolene vyhodnotili Zelené školy

Školy ocenené titulom Zelená škola sú nielen ekologickejšie, ale ponúkajú alternatívne metódy výučby so zapojením žiakov. Na Slovensku je v tomto školskom roku registrovaných v medzinárodnom programe Zelená škola 152 škôl.

Titulom a vlajkou medzinárodného vzdelávacieho programu Zelená škola/Eco-Schools sa od piatku môže pýšiť šesťdesiatsedem škôl na Slovensku. Certifikát oceňuje aktivity študentov i učiteľov v ochrane životného prostredia. //„Titul Zelená škola je značkou kvality environmentálneho vzdelávania a manažmentu na školách. Okrem Slovenska sa používa v ďalších 46 krajinách sveta. Zelené školy sú nielen ekologickejšie, ale ponúkajú alternatívne metódy výučby so zapojením žiakov. Jedným z cieľov je znížiť vplyv školy na životné prostredie a dosiahnuť, aby sa škola stala iniciátorom pozitívnych zmien vo svojej komunite. Škola, ktorá získala titul, dáva svojim žiakom možnosť učiť sa zážitkom, tráviť viac času v prírode, naučiť sa ju vnímať a chrániť ju,“ //informoval agentúru SITA manažér programu Radoslav Plánička z Centra environmentálnej a etickej výchovy ŽIVICA.

Na slávnostnom podujatí vo Zvolene boli ocenené materské, základné i stredné školy z celého Slovenska. Ďalších osemnásť získalo diplom „Na ceste k Zelenej škole“, ktorý predchádza certifikátu. "Zelená škola je najväčší environmentálny program na svete z dielne medzinárodnej Nadácie pre environmentálne vzdelávanie a je doň zapojených 31-tisíc škôl zo všetkých kontinentov. Na Slovensku je v tomto školskom roku registrovaných 152 škôl,“ uviedol Plánička. Národným garantom certifikácie je sieť environmentálne výchovných organizácií Špirála, koordináciu zabezpečuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica v spolupráci s regionálnymi centrami. Projekt na rozvoj programu Zelená škola je spolufinancovaný z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu SR. Exkluzívnym partnerom je Veolia – Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť, a. s. a generálnym Východoslovenská energetika, a.s.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM