Jakub Forgács Správy

Vo Zvolene zrekonštruujú historickú pamiatku. Myslelo sa aj na chránené belorítky

Historická budova v centre mesta je v stave, ktorý si vyžaduje výrazné rekonštrukčné práce. Vytvoria sa aj nové miesta pre hniezda belorítok.

Ilustračný obrázok k článku Vo Zvolene zrekonštruujú historickú pamiatku. Myslelo sa aj na chránené belorítky
Zdroj: TASR

Národné lesnícke centrum (NLC) vo Zvolene plánuje zrekonštruovať budovu v centre mesta, ktorá je zároveň historickou pamiatkou a významným lesníckym miestom. Zohľadňuje pri tom aj výskyt chránenej belorítky obyčajnej, ktorej v rámci obnovy budovy vytvorí nové miesto pre hniezdenie.

Centrum získalo od Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR povolenie na odstránenie hniezd belorítky z tejto budovy, ktorá je prirodzeným miestom jej výskytu. Budova je totiž v stave, ktorý si vyžaduje výrazné rekonštrukčné práce, ako aj zabezpečenie energetického štandardu. „Nielen v rámci rekonštrukcie, ale aj z hľadiska ochrany, bezpečnosti, hygieny a zdravia zamestnancov je potrebné urobiť odstránenie hniezd belorítok a to v súlade s platnou legislatívou na úseku ochrany prírody,“ píše sa v správe.

So zámerom minimalizovania negatívneho dopadu pre živočíchy a maximalizovania efektívnosti, NLC oslovilo Štátnu ochranu prírody (ŠOP) o pomoc pri hľadaní najoptimálnejšieho spôsobu riešenia danej situácie. „Konštruktívnym prístupom vedenia Chránenej krajinnej oblasti Poľana a iniciatívou NLC sa podarilo nájsť kompromis medzi požiadavkami smerom k tomuto chránenému živočíchovi, ochranou zdravia zamestnancov a technológiou plánovanej rekonštrukcie budovy,“ píše sa v správe ďalej. Týka sa to nielen belorítky, ale v prípade potvrdenia výskytu aj ďalších chránených druhov napríklad netopiera a to tak, aby bola zabezpečená ich ochrana.

Následne, na základe dohovoru so ŠOP aj vydaného rozhodnutia, NLC ako kompenzáciu vytvorí nové, vhodné miesta pre hniezdenie a ponechá časti budovy s možnosťou následného hniezdenia belorítok tak, aby nekolidovalo s využívaním objektu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM