Správy

Vo zvolenskej nemocnici zabíjali pneumokoky. Žena upadla do kómy a zomrela

Žena mala vysoké teploty, bolesti hlavy a zvracala. Nakoniec sa to skončilo smrťou.

Ilustračný obrázok k článku Vo zvolenskej nemocnici zabíjali pneumokoky. Žena upadla do kómy a zomrela
Zdroj: TASR

„V rámci každotýždňového hlásenia hygienicko- epidemiologickej situácie v Banskobystrickom kraji zaznamenal Regionálny úrad verejného zdravotníctva vo Zvolene akútne ochorenie na pneumokokovú meningitídu u 60-ročnej zamestnanej ženy,“ uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica Mária Tolnayová.

„Pacientka bola uplynulý týždeň privezená pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci na interné oddelenie tamojšej nemocnice pre opakované vysoké teploty (39°C), ale bez meningeálnych príznakov. Jej stav sa na druhý deň zhoršil – intenzívne bolesti hlavy, zvracanie, plus pozitívne meningeálne príznaky. Začali jej podávať Cefotaxim a Herpesin, odobrali jej tiež likvor na kultiváciu,“ pokračovala hovorkyňa.

„V priebehu štyroch hodín upadla do kómy a preložili ju na Oddelenie anasteziológie a intenzívnej medicíny. Pacientka 2. februára svojej chorobe podľahla. Výsledkom kultivácie bol Streptococcus pneumoniae v mukóznej fáze, pričom nemocnica kmeň odoslala do národného referenčného centra (NRC) pri RÚVZ B. Bystrica v B. Bystrici,“ dodala Tolnayová so slovami, že lekári taktiež nezistili, že by pacientka bola očkovaná na pneumokoky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM