Jozef Sliacky Rôzne

Voda z vodovodu v Krupine je už opäť pitná

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) vo Zvolene zrušil dnes svoje rozhodnutie z 20. októbra 2010, ktorým zakázal Stredoslovenskej vodárenskej spoločnosti dodávať vodu ako pitnú z vodného zdroja, z ktorého sú zásobovaní obyvatelia mesta Krup

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) vo Zvolene zrušil dnes svoje rozhodnutie z 20. októbra 2010, ktorým zakázal Stredoslovenskej vodárenskej spoločnosti dodávať vodu ako pitnú z vodného zdroja, z ktorého sú zásobovaní obyvatelia mesta Krupina. TASR to povedala Jana Mihálová z oddelenia hygieny a životného prostredia RÚVZ vo Zvolene.
„Dnes sme dostali od vodárenskej spoločnosti výsledky rozboru, ktoré už nevykazujú prekročenie noriem,“ uviedla Mihálová. Dnešným dňom sa teda zákaz užívať vodu z verejného vodovodu na priame použitie v Krupine ruší.
Voda v meste bola kontaminovaná niektorými druhmi škodlivých baktérií. Potvrdili to odobrané vzorky z 11. októbra. Takáto voda sa na prípravu jedál, umývanie riadu a osobnú hygienu mohla používať len prevarená. Obyvatelia Krupiny a všetky dôležité inštitúcie, vrátane škôl a nemocnice boli dočasne zásobovaná cisternami s pitnou vodou.
Vedenie mesta v tejto súvislosti ešte koncom uplynulého týždňa avizovalo, že podá trestné oznámenie na neznámeho páchateľ. Na to, že je voda kontaminovaná ich totiž hygienici upozornili až po deviatich dňoch.
Podľa zástupkyne riaditeľ RÚVZ vo Zvolene Kataríny Kramárovej došlo k tomu preto, lebo vzorky vody preveruje laboratórium v Banskej Bystrici, čo trvá určitý čas. O výsledkoch môžu navyše informovať, až potom, keď ich dostanú oficiálnou cestou.
Kontamináciu baktériami mal podľa zástupcov vodárenskej spoločnosti spôsobiť nedostatok chlóru na dezinfekčnom zariadení.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM