Stanislav Černák Rôzne

Vodné dielo Slatinka: Ľudia protestovali proti jeho výstavbe

Pred budovou Národnej rady Slovenskej republiky dnes protestovalo približne 30 ľudí proti výstavbe vodného diela Slatinka. O výstavbe tohto diela sa má rozhodnúť do konca tohto roka.

Ilustračný obrázok k článku Vodné dielo Slatinka: Ľudia protestovali proti jeho výstavbe
Zdroj: Webnoviny.sk

Obyvatelia zvolenského regiónu upozorňujú, že napriek tomu, že priehrada sa plánuje takmer 60 rokov, nie je jasné, koľko bude stáť, kto to zaplatí a kto z nej bude odoberať vodu. Zároveň poukazujú na viaceré jej negatívne vplyvy. Pred parlament ich dnes prišli podporiť aj poslanci Obyčajných ľudí a nezávislých osobností, ale napríklad aj Ľudovít Kaník z SDKÚ-DS.

Jasné nie

Proti výstavbe tohto vodného diela sa už dlhodobo angažuje Združenie Slatinka, ktoré organizovalo aj dnešný protest. Podľa zástupkyne združenia Martiny Paulíkovej nie je výstavba potrebná, pričom poukazuje, že peniaze, ktoré by sa na tento účel použili, budú chýbať inde.

„Chceme tým, ktorí rozhodujú o verejných financiách, odkázať, že v čase, keď nie sú peniaze ani na platy učiteľov či zdravotných sestier, vyjadrujeme jasné nie príprave a výstavbe vodného diela Slatinka z verejných zdrojov,“ povedala Paulíková.

Výstavba by bola krokom späť

„Prípad násilného presadzovania vodného diela Slatinka na úkor ekologických a krajinárskych hodnôt i kvality života miestnych obyvateľov a chalupárov, ako aj obetovanie najcennejších úsekov našich tokov a záplavových území tzv. malým vodným elektrárňam s relatívne malým energetickým výkonom je návratom do 50-tych rokov minulého storočia. Vôbec to nezodpovedá súčasným prístupom k riekam, prírode a krajine vo vyspelých krajinách,“ povedal predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Mikuláš Huba (OĽaNO).

Zvolenský rodák a slovenský poslanec Ján Mičovský (OĽaNO) zas poukazuje nato, že by bol hriech, keby sa pre vznik tohto diela zatopilo také krásne územie.

Ešte nie je rozuhodnuté

Priehrada Slatinka by mala zadržiavať vodu a v období sucha ju púšťať do rieky Hron. Na začiatku roka 2013 podal investor VD Slatinka – VVB žiadosť o vydanie územného rozhodnutia. Odporcovia poukazujú, že sa tak stalo napriek tomu, že Ústavný súd Slovenskej republiky dosiaľ nerozhodol o zákonnosti procesu posudzovania vplyvov priehrady na životné prostredie (EIA). V konaní EIA svoj nesúhlas s jej umiestnením vyjadrilo približne 250 občanov a organizácií. Stavebný úrad vo Zvolene o žiadosti investora zatiaľ nerozhodol.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM