Stanislav Černák Rôzne

Vonku si dajte poriadny pozor: Kde vo Zvolene a jeho okolí môžete naraziť na infikované kliešte?

Už opäť útočia! Na kliešte si treba dať v týchto dňoch pri vašom pobyte v prírode naozaj pozor. Ešte viac to platí pre časť Zvolena i jeho okolia a aj niektoré lokality v okrese Detva. V týchto miestach totiž môžete naraziť na infikované kliešte.

Ilustračný obrázok k článku Vonku si dajte poriadny pozor: Kde vo Zvolene a jeho okolí môžete naraziť na infikované kliešte?
Zdroj: Webnoviny.sk

Úrad verejného zdravotníctva SR zverejnil zoznam prírodných ohnísk kliešťovej encefalitídy na Slovensku. Nájdeme medzi nimi aj Môťovskú priehradu, Kováčovskú dolinu, Sielnicu, celý kataster Sliača a Detvy a to nie je všetko! Kliešte sú najvýraznejším predstaviteľom vektorov v našich končinách, ktoré prenášajú nebezpečné choroby.

„Prenášajú vírus, ktorý spôsobuje kliešťovú encefalitídu (zápal mozgových blán) a baktériu, ktorá spôsobuje lymskú boreliózu,“ priblížila riaditeľka kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na Slovensku Darina Sedláková. Ako dodala, obe ochorenia sú nebezpečné, lebo môžu trvalo poškodiť centrálnu nervovú sústavu a v niektorých prípadoch viesť aj k smrti.

Infikované kliešte v okrese Zvolen a Detva

„Aj keď drvivá väčšina kliešťov nie je infekčná a spôsobuje „len“ uštipnutie a cicanie krvi, jedno až dve percentá sú prenášačmi spomínaných ochorení. Na Slovensku je podľa odborníkov 37 endemických oblastí s infikovanými kliešťami najmä okolo rieky Váh a na východnom Slovensku, ale istý si človek nemôže byť nikde,“ zdôraznila Sedláková.

Každý rok je hlásených asi 100 ochorení na encefalitídu a kým borelióza bola v minulosti veľmi zriedkavá, v ostatných rokoch jej výskyt najmä vo východných okresoch dramaticky stúpa.

A práve Zvolenčania by mali byť pri povyrazení do prírody opatrní. Medzi prírodné ohniská kliešťovej encefalitídy na Slovensku totiž patrí vo zvolenskom okrese kataster Sliača, vo Zvolene je to Môťovská priehrada a Kováčovská dolina. V okrese Detva patria medzi ohniská tieto lokality: kataster Detva, Látky a Vigľaš (Svošť, Chvojno), ďalej časti Hriňová-Poľana (Skalisko, Ľuľovka, Bratkovica, Biele Vody, Snohy-Baťková).

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Global 24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM