Stanislav Černák Rôzne

Výrazný úspech zvolenských gymnazistov: Ich projekt zaujal celoslovenskú porotu!

Zvolenskí gymnazisti uspeli v celoslovenskej súťaži vedecko-výskumných projektov. Výborné umiestnenia dosiahli viacerí žiaci. To však nie je všetko...

Ilustračný obrázok k článku Výrazný úspech zvolenských gymnazistov: Ich projekt zaujal celoslovenskú porotu!
Zdroj: Dnes24.sk

Festival vedy a techniky AMAVET je celoštátnou súťažnou prehliadkou vedecko-výskumných projektov žiakov stredných a základných škôl ako jedno z hlavných podujatí Týždňa vedy a techniky na Slovensku.

Prvé a tretie miesto

Žiaci Gymnázia Ľudovíta Štúra vo Zvolene sa do súťaže zapojili viacerými projektmi a uspeli. Najprv na krajskej prehliadke získali hneď dve ocenenia. Prvé miesto za projekt z oblasti informatiky – Grizzly – bezpečnostná autentifikácia, ktorý vypracovali žiaci Filip Čonka, Tomáš Kortiš a Jozef Ondriga, a taktiež 3. miesto za projekt z oblasti fyziky – Svetelné znečistenie, ktorý vypracovali žiaci L. Lodererová a A. Kmeťko.

Najväčším úspechom však bolo umiestnenie v celoštátnej súťaži AMAVET, kde sa celkovo predstavilo 105 účastníkov z celého Slovenska so sedemdesiatimi projektmi v desiatich kategóriách. K nim sa pripojilo aj 25 účastníkov z Belgicka, Španielska, Francúzska a Českej republiky. Svoje projekty obhajovali pred komisiou zloženou z odborníkov z radov vedcov, univerzitných pedagógov a odborníkov z praxe.

Pôjdu do Barcelony

„Veľkú pozornosť získali práve naši študenti Filip Čonka, Tomáš Kortiš a Jozef Ondriga so svojím projektom nového typu bezpečnostnej autentifikácie pomocou mobilných zariadení – Grizzly. Získali nielen postup na súťaž v Barcelone, ale aj Cenu excelentnosti vo výpočtovej technike firmy INTEL,“ povedala riaditeľka zvolenského gymnázia Eva Chylová.

Ako ďalej prezradila Chylová, tak v tomto projekte sa žiaci zamerali na tvorbu vysoko bezpečnostného komplexného systému pre dvojfaktorovú autentifikáciu do webových služieb, ako sú napr. firemné webmaily, interné systémy pre správu obsahu a iné, pričom systém ostáva veľmi jednoducho použiteľný a užívateľsky prívetivý pre všetkých užívateľov týchto služieb.

Svoju prácu zvolenskí žiaci uvoľnili pre celý svet, pretože celý systém sa rozhodli uvoľniť a licencovať pod MIT licenciou, jednou z najvoľnejších opensource licencií, ktorá umožňuje neobmedzené používanie a úpravu v súkromnom aj komerčnom prostredí.

Foto: Gymnázium ĽŠ

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM