Jana Mlynarova Rôzne

Výrobcovia drevostavieb chcú osvetou zvýšiť ich podiel na výstavbe

Popularizáciu drevostavieb a celkové zvýšenie ich podielu na individuálnej výstavbe si kladú za cieľ ich výrobcovia združení vo Zväze spracovateľov dreva (ZSD) SR. TASR o iniciatíve informoval generálny sekretár zväzu Peter Zemaník.

Na svojom pravidelnom stretnutí sa výrobcovia drevostavieb dohodli na prioritách, ktoré budú presadzovať voči odbornej i laickej verejnosti. Drevostavby chcú v prvom rade spopularizovať a odstrániť mýty o ich údajnej nebezpečnosti. Rozhodli sa preto pokračovať v kampani „Viac dreva do stavieb“, ktorou chcú osloviť všetkých, ktorí sa drevenými stavbami a stavebno-stolárskou činnosťou zaoberajú.
Už vlani v novembri usporiadali v spolupráci s Drevárskou fakultou Technickej univerzity vo Zvolene konferenciu s rovnomenným názvom. „Bola určená predovšetkým architektom, projektantom a stavebným firmám, pretože kým sa drevo nepresadí v projektových kanceláriách, bude ťažké presviedčať spotrebiteľov o výhodách jeho používania,“ uviedol Zemaník.
Nemenej dôležitou aktivitou bude vytvorenie značky kvality, ktorú bude garantovať ZSD, aby odlíšil pôsobenie laických a neodborných firiem, ktoré by mohli kaziť dobré meno drevostavieb nekvalitnou prácou, od firiem pracujúcich na vysokej profesionálnej úrovni.
Podľa štatistických odhadov je podiel drevostavieb na celkovej individuálnej bytovej výstavbe v USA až 80 %, v škandinávskych krajinách 60 %, Nemecku a Rakúsku približne 35 %. V Českej republike vzrástol za posledných 10 rokov z 2 % na približne 8 %. V SR sa však tento podiel odhaduje na 2 %.
„Na Slovensku sa boríme predovšetkým s legislatívnymi prekážkami, ktoré sa premietajú do našich požiarno-bezpečnostných predpisov a vnímajú drevo ako nebezpečný horľavý materiál,“ uviedol pre TASR viceprezident ZSD Ivan Kolárik. „Pritom prax z okolitých krajín nás presviedča o tom, že drevo v dostatočnom profile má voči tzv. nehorľavým materiálom často oveľa väčšie výhody, pretože sa počas horenia nedeformuje a neohrozuje statiku horiacich stavieb tak ako napríklad oceľ,“ dodal.
Zástupca zväzu vyjadril radosť, že sa v tomto smere pripravuje v SR nová legislatíva, ktorá by sa mala v priebehu roka 2011 aplikovať do praxe.

zdroj:TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM