Nicole Regecová Rôzne

Výskum na Pustom hrade úspešný už v prvom mesiaci: Našla sa keramika z doby kamennej

Počas letných prázdniny sa už tradične na Pustom hrade konajú archeologické práce a sanácie. Tohto roku na mieste pomáha viac než 50 ľudí. Aké nálezy priniesol výskum?

Ilustračný obrázok k článku Výskum na Pustom hrade úspešný už v prvom mesiaci: Našla sa keramika z doby kamennej
Zdroj: TASR

Viac ako 50 ľudí pracuje denne počas prázdnin na archeologickom výskume a sanáciách na Pustom hrade nad Zvolenom. V areáli národnej kultúrnej pamiatky robia stredoškoláci, vysokoškoláci aj nezamestnaní v rámci projektu obnovy kultúrneho dedičstva. „Najintenzívnejšie sa bude na hrade pracovať od polovice júla do polovice augusta, počas medzinárodnej Letnej školy archeológie, keď prídu študenti aj zo zahraničia,“ uviedol vedúci archeologického výskumu Ján Beljak.

Zaujímavé nálezy

Na Dolnom hrade sa realizujú archeologické sondy pri západnej línii opevnenia, pri takzvanom spojovacom múre a pri južnej stene kráľovskej obytnej veže. „Sonda pri západnej línii opevnenia, pod ktorou sa nachádza starší praveký val, nám pomôže spresniť informácie o dobe vybudovania opevnenia Dolného hradu aj staršieho kamenno-zemného opevnenia pod ním,“ priblížil práce Beljak.

Zároveň budú ich výsledky podkladom pre následnú stavebnú sanáciu. Sonda pri spojovacom múre overí spôsob jeho založenia a zistí aj funkciu a obdobie vzniku hlbokej jamy v jeho susedstve. Sonda pri kontakte severnej steny veže a západnej línie opevnenia overí možnú existenciu drevených stavieb v tomto priestore a ďalšie nálezové situácie, ktoré sa tam nachádzajú.

Už prvý mesiac výskumu na Dolnom hrade priniesol zaujímavé nálezy. „Objavili sme súbor veľmi pekne plasticky zdobenej keramiky badenskej kultúry z neskorej doby kamennej, kamennú industriu, keramiku zo stredoveku, hroty šípov, súčasti kuše a podobne,“ konštatoval archeológ.

Nové sondy

Výskumníci sa plánujú presunúť na Horný hrad od polovice júla. Budú tam realizovať päť archeologických sond. Dve budú pri obytnej veži na najvyššej kóte, ďalšie dve pri druhej veži a jedna bude pri východnej línii opevnenia.

"Ich cieľom je získanie hnuteľných archeologických nálezov, ktoré nám napomôžu zistiť informácie o najstaršom stavebnom vývoji hradu. Budú sa skúmať stredoveké vrstvy a pod nimi sa nachádzajúce praveké a protohistorické. Vďaka vlaňajšiemu výskumu hradnej cisterny vieme, že objekty, ktoré sa v jej okolí nachádzajú, sú staršie, než sa pôvodne predpokladalo,“ dopĺňa.

Archeológovia totiž našli v cisterne artefakty z dreva, ktoré výstavbu cisterny posunuli jednoznačne na prelom 13. a 14. storočia. Doteraz jej vznik datovali do polovice 14. storočia.

Okrem výskumu sa na Pustom hrade realizujú aj stavebno-konzervačné práce. Na Dolnom hrade sa už začína stavebne stabilizovať hlavná vstupná brána. Na Hornom hrade sa aktuálne dokončuje zastrešenie hradnej cisterny. Strecha ju bude chrániť pred vodou, ktorej zamŕzanie v zimných mesiacoch poškodzovalo kvalitné stredoveké omietky na jej stenách.

Čítajte tiež:

Požiar na Pustom hrade dal do pozoru hasičov: Oheň na hranici areálu vykopávok

Sezóna špekáčikov v plnom prúde: 3 miesta vo Zvolene, kde si vychutnáte opekačku

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM