Michal Majer Rôzne

Výskyt chrípky sa medziročne výrazne zvýšil

Mierny nárast (necelých 10 percent) akútnych respiračných ochorení, ale prudký vzrast chrípkových ochorení až o vyše 188 percent, zaznamenali v posledných dňoch v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdr

Chorobnosť na rôzne akútne respiračné ochorenia, ale aj na chrípku, je opäť najvyššia v okrese Veľký Krtíš – až 2492 prípadov na 100 tisíc obyvateľov v prípade ARO a 931 v prípade CHPO. Nasledujú okresy Zvolen, Brezno, Žarnovica či Banská Bystrica. Z hľadiska veku postihujú ochorenia na ARO aj CHPO hlavne deti od 0 do 5 rokov. Percento komplikácií z akútnych respiračných ochorení tentoraz predstavuje 4,1%, pričom sa najviac vyskytujú u starších ľudí nad 60 rokov. Najčastejšími sú zápaly stredného ucha, zápaly dutín a v 15 prípadoch aj zápaly pľúc.

Epidemiológovia v uplynulom období sledovali vývin pandemickej chrípky, známej ako prasacia, najmä na južnej pologuli a priznali si, že pandemická chrípka sa začína podobať vírusom sezónnej chrípky a vo väčšine krajín už nepozorujú lokálne epidémie. Aj keď generálna riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie Margaret Chan už odvolala pandemický stupeň chrípky A (H1N1), zrušila medzinárodné opatrenia, ktoré boli prijaté v súvislosti s novou chrípkou a skončila sa práca krízového štábu, odborníci aj na Slovensku naďalej zachovávajú epidemiologickú bdelosť.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM