Michal Majer Rôzne

Výskyt chrípky sa znižuje

V 12. kalendárnom týždni možno konštatovať, že výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) v Banskobystrickom kraji klesá. V porovnaní s uplynulým týždňom je výskyt ARO nižší o 12 percent a v príp

V absolútnych číslach bolo hlásených 6191 prípadov akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje chorobnosť 1868 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. Na chrípku celkovo ochorelo 817 ľudí, čo je v tomto prípade chorobnosť 246 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. Ako uviedla Mária Tolnayová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, na rozdiel od 11. kalendárneho týždňa sa nevyskytol ani jeden prípad závažných akútnych respiračných ochorení (SARI). V medziročnom porovnaní je však výskyt ARO ešte stále vyšší o štvrtinu a CHPO o vyše 15 percent.

„Najvyšší počet chorých na rôzne typy akútnych respiračných ochorení je v okrese Veľký Krtíš (3225 prípadov na 100 tisíc obyvateľov), v okresoch Krupina (3144), Zvolen (2445 ), pomerne vysoký počet chorých je aj v Revúckom, Poltárskom a Banskobystrickom okrese,“ uviedla hovorkyňa. Chrípka sa v najvyššom počte vyskytuje v okresoch Veľký Krtíš, Revúca, Lučenec a Banská Štiavnica. Na rozdiel od uplynulého týždňa sa mierne (o necelé jedno percento) zvýšil počet komplikácií. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích, ako aj chrípky sa skomplikovali zápalmi dutín (105 prípadov), zápalmi stredného ucha (67) a v 48 prípadoch zápalmi pľúc.

Z hľadiska veku je najvyššia chorobnosť na ARO opätovne u detí vo veku od 0 do 5 rokov – až 5770 prípadov a na CHPO 189 detí na 100 tisíc detí tejto vekovej skupiny. S vysokou chorobnosťou zápasia aj žiaci základných škôl – na ARO ochorelo vyše 5200 a na CHPO 211 žiakov na 100 tisíc detí tejto vekovej skupiny. „Vysoká chorobnosť je aj u adolescenov, podstatnejšie sa v medzitýždňovom porovnaní znížila chorobnosť ľudí v produktívnom veku. ľudí v produktívnom veku. Na pomerne nízkej úrovni sa v 12. kalendárnom týždni udržala chorobnosť na ARO aj CHPO aj u seniorov,“ uzavrela Tolnayová.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM