Zuzana Vajayová Rôzne

Vysoké parkovné spustilo petíciu

Petíciu proti vysokému parkovnému začali v týchto dňoch napĺňať podpismi zvolenskí podnikatelia a živnostníci, ktorí majú prenajaté priestory v dome služieb v centre mesta.

Obávajú sa, že takto stanovené poplatky im odradia zákazníkov, ktorí doteraz pri ich obchodoch a prevádzkach bežne stávali a ohrozená tak môže byť aj ich samotná existencia. Petičný výbor žiada, aby sa poplatky, ktoré sa majú zaviesť od 1. augusta 2011 znížili minimálne o polovicu.

Na petičných hárkoch je podľa člena petičného výboru Romana Špaleka už prvých 560 podpisov. Hárky však zatiaľ podpísali najmä ich príbuzní a známi. Verejnosti petíciu predložia v utorok, 26. júla, kedy by od 11:30 hod. mali byť k dispozícii pred zvolenským Priorom. Petíciu chcú následne predložiť poslancom mestského zastupiteľstva.

Parkovné, ktoré sa v meste nevyberalo už viac ako tri roky, sa malo opätovne zaviesť od 1. júla. Spoločnosť EEI, ktorá ho mala na základe víťazstva v súťaži prevádzkovať, tento termín ale o mesiac posunula.

Výška parkovného bude odstupňovaná podľa zón. Prvá bude najdrahšia. Na Námestí SNP a v jeho blízkom okolí vodiči za hodinu státia zaplatia jedno euro. V druhej zóne, do ktorej spadá napríklad Námestie slobody, Štúrova a Hviezdoslavova ulica, Ul. 29. augusta či Kubányho ulicu zaplatia 50 centov.

V tretej zóne, v ktorej je okrem iných aj Štefánikova a Medveckého ulica, parkoviská na Nádvornej, pod zámkom či pri nemocnici, má byť sadzba jedno euro na celý deň.

Vodičom, bývajúcim v zóne plateného parkovania ponúka spoločnosť rezidentské parkovacie karty. Za vydanie karty, ktorá má byť umiestnená na viditeľnom mieste v aute, majú zaplatiť päť eur.

Okrem toho budú k dispozícii aj tzv. vyhradzovacie karty pre firmy, ktoré sídlia v centre mesta. Ich cena na rok má byť 1600 eur. Vydané budú aj predplatné ročné parkovacie karty a zľavnené parkovacie karty.

Na prevádzkovanie parkovnej služby vypísal začiatkom roku zvolenský magistrát verejnú obchodnú súťaž. Prihlásili sa štyri firmy, pričom jedna nesplnila stanovené požiadavky. Víťaz súťaže, bratislavská spoločnosť EEI ponúkla najvyššiu sumu za ročný nájom 960 parkovacích miest – 156.000 eur. Ani jedna z firiem ale neponúkla nižšie hodinové parkovné.

Vo Zvolene nevyberajú parkovné od roku 2008. Legislatíva ho totiž samosprávam zakázala Zákonom o miestnych daniach a poplatkoch vyberať. Väčšina slovenských miest však zákon obišla tým, že vyberanie zverili do rúk iného subjektu. Zvolen bol tak jedným z posledných miest na Slovensku, kde sa dlhodobo parkovalo zadarmo. Samospráva nevyberaním parkovného prišlo za tri roky o 450.000 až 500.000 eur.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM