Stanislav Černák Rôzne

Výstava maturitných diel študentov drevariny: Prvý raz uvidíme recyklovaný nábytok

Návštevníci Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene sa od zajtra budú môcť už po pätnásty raz zoznámiť s maturitnými prácami študentov SOŠ drevárskej, ktorí aktuálne končia školu v študijných odboroch Tvorba nábytku a interiéru a Drevárstvo a nábytkárstvo.

Ilustračný obrázok k článku Výstava maturitných diel študentov drevariny: Prvý raz uvidíme recyklovaný nábytok
Zdroj: TASR

Ako nás informovala Mária Rošková z Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene, v tomto pre obe usporiadajúce inštitúcie výročnom ročníku dostalo možnosť prezentovať výsledky štúdia viac ako 20 maturantov, prevažne dizajnérov. Žiaci v rámci svojej maturitnej práce vytvorili a na výstave predstavujú riešenia vo forme posteru, modelu výrobku a maketu interiéru, v ktorom je navrhovaný nábytkový solitér zakomponovaný.

Množstvo zaujímavých prác

Na výstave bude možné vidieť návrhy verejného sedenia, postelí, odpočinkových ležadiel, barových stoličiek a prvýkrát predstavia aj recyklovaný nábytok. Pozornosť určite bude pútať funkčný prototyp skladacej stoličky autora Mateja Suju, ktorý tento rok získal ocenenie Najlepšia maturitná práca, každoročne udeľované Zväzom spracovateľov dreva Slovenskej republiky.

Návštevníkov zaujme aj kuchynská linka budúcnosti navrhnutá Barborou Strakovou či vízia budúcnosti odpočinkového priestoru v letiskových halách Radky Zvarovej, alebo verejné sedenie Majky Tomaníkovej, ktoré je inšpirované pavúkom.

Študentov odboru Tvorba nábytku a interiéru viedli pedagógovia Jiří Dvořáček a Ivana Chovancová. Maturanti odboru Drevárstvo a nábytkárstvo sa na výstave predstavia stolovým a ukladacím nábytkom z masívneho dreva autorov Michala Budinského, Michala Ľuptáka a Jakuba Kološtu, ktorí svoje práce konzultovali s pedagógmi Radoslavom Barcíkom a Jozefom Červinským.

Škola oslavuje 90 rokov

Tento školský rok je celkovo v znamení výročí SOŠ drevárskej. Prvým veľkým výročím je 90 rokov vzniku školy, druhým je päťdesiatka pôsobenia školy vo Zvolene a tretím práve jubilejná pätnásta prezentácie študentov školy na pôde LDM.

Maturitné práce študentov SOŠ drevárskej si návštevníci múzea budú môcť pozrieť do 24. mája 2013.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM