Jakub Forgács Rôzne

Vývoj ochorení v kraji je v norme: Zmeniť sa to môže nástupom detí do škôl

Mierny pokles akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) je takmer identický s vývojom týchto chorôb v poslednom augustovom týždni v ostatných rokoch. Zmena však môže nastať po nástupe detí do škôl.

Ilustračný obrázok k článku Vývoj ochorení v kraji je v norme: Zmeniť sa to môže nástupom detí do škôl
Zdroj: Webnoviny.sk

„Podľa skúseností však lekári aj epidemiológovia očakávajú nielen so zmenou počasia, ale hlavne nástupom detí do škôl a masovejším návratom ľudí z dovoleniek vyšší počet chorých,“ uviedla hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

Ako pokračovala, tendenciu zvýšeného výskytu týchto ochorení práve koncom augusta a začiatkom septembra lekári aj epidemiológovia očakávajú a nepovažujú to za nič mimoriadne. Zdôrazňujú však, že treba viac myslieť na dodržiavanie hygieny a posilňovanie imunity. A to vyváženou stravou s dostatkom zeleniny a ovocia, pravidelným pohybom, dostatkom spánku, chránením sa pred stresom či obmedzením fajčenia a alkoholu.

Epidemiológovia RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje z celého Banskobystrického kraja, analýzou hlásení 43 percent pediatrov a 38 percent lekárov pre dospelých zistili, že v 35. kalendárnom týždni bolo evidovaných 1 214 ARO, čo predstavuje chorobnosť takmer 462 na 100 000 osôb. Z toho bolo chrípke podobných 57 ochorení, čo predstavuje chorobnosť 22 na 100 000 osôb. V medziročnom porovnaní je však výskyt ARO vyšší o 26 percent, výskyt CHPO nižší o päť percent.

Najvyššia chorobnosť na rôzne ARO je v okrese Lučenec (387), ako aj v okresoch Veľký Krtíš, Žiar nad Hronom a Žarnovica. „Pre zaujímavosť, lekári hlásiaci počty chorých v tomto týždni evidovali v okrese Krupina len jediný prípad. Na chrípku ochorelo v tomto týždni najviac ľudí v okresoch Banská Bystrica, Poltár a Lučenec. Okres Krupina neevidoval ani jedného chorého na chrípku,“ uviedla Tolnayová. Z hľadiska veku postihujú ARO a CHPO v absolútnych číslach hlavne deti základných škôl, o niečo menej chorých je vo vekovej skupine do piatich rokov a medzi seniormi. Tieto ochorenia neobchádzajú ani stredoškolákov a ekonomicky aktívne obyvateľstvo.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM